Måndagen den 25 Mars.

Det var bara 2 grader i morse men det blev bortåt 5 grader framåt dagen. Jag släppte ut Missan när vi åt frukost med stängd köksdörr. Efter en stund så kom hon upp på fönsterbrädan och blev insläppt. Detta hände ett par gånger till under dagen. Det var för kallt att ha dörren öppen men det har ju gått bra ändå.

Vädret har varit växlande under dagen. Både regn och sol. Inget uteväder alls. Anni fick följa med mig till LIDL. Hon tycker om att åka med i Corollan.

Hag har sett dokumentären om Josefin Nilsson ”Älska mig för den jag är”. Läste på FB att en vän sett den och blev nyfiken. Den berör verkligen. Synd att en sån fin människa skulle behöva råka ut för en sådan ond människa.

I dag så gjorde vi om lördagens måltid. Alltså gjorde vi våfflor igen. Å, vad gott det var. Nu får vi väl vänta ett år till nästa gång.

mars 25, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Söndagen den 24 Mars.

Ännu en grå morgon som förvandlades till solig på eftermiddagen. Vi började som vanligt med frukost, dusch och rullar i håret. När det blev soligt så öppnade vi köksdörren och både Missan och Anni rusade ut. Jag fixade kaffe med tillbehör och serverade ute på altanen.

Det var varmt och skönt i solen. I dag så tog Missan en liten längre promenad in till grannen och gick längst med deras tomt till nästa granne men sedan så kom hon hem igen. Det är lika jobbigt varje gång hon går i väg utom synhåll. Än så länge så kommer hon som ett spjut så fort jag visslar. Kanske inte med en gång men när hon kommer så kommer hon som ett spjut. Vad mer kan man begära av en spanjorska?

Anni får utstå lite tjurrusningar på gräsmattan men bryr sig inte nämnvärt om det. Gissa vem som tröttnade först på att vara ute. Jo det var Missan. Då gick vi in också. Jag har kollat lite i tidningar som har kommit medan vi varit borta. Samtidigt så vet jag att det står en husbil som behöver städas och att det är mycket som ska in från den. Men det finns ju kvar. Ingen som gör det åt mig.

Jag tog upp en påse med frysta pannbiffar från frysen och lade i diskbänken. Tänkte ha dem till mat i kväll. Satt vid köksbordet och hörde en duns. Det var Missan som tagit tag i påsen och förpassat den till köksgolvet. Den här gången så kunde inte busfröna dela på bytet utan det åkte in i ett köksskåp för att tina färdigt. Det gäller att inte lägga någonting ätbart framme framöver. När man har börjat sitt liv ute i det fria så måste man vara på alerten så fort det vankas något ätbart. Levnads instinkt.

8628661A-B9C5-408D-B265-B94574B5C345

Dagens mat.

A2236B02-2550-46F0-AB59-C913FA07F7EA

Det mörknar på.

Nu blir det snart ”Mästarnas Mästare”.

mars 24, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Lördagen den 23 Mars.

På radio Kalmar sa de i går att vi skulle få 14 grader i dag men när vi vaknade så var himlen alldeles grå. Det var visserligen 7 grader men vi kände oss lurade.

Efter frukosten så löste jag Melodikrysset medan Bertil duschade. Sedan så åkte jag till torget för att köpa lite blommor. På torget fanns det bara ett stånd och de sålde blommor. Jag köpte blå violer och gula liljor. Fortsatte sedan till Coop och köpte lite gott som vi skulle ha till kvällen. Två blomsterhandlare fick sedan besök av mig. Jag var sugen på en fin pelargon men det var inte så fina och de var svindyra. Så det fick bli en gul blomma att ha på köksbordet.

9B11B0A3-955B-4C48-B1C7-CD7447053680

Hoppas den varar in till påska.

När jag kom hem igen så satte jag på kaffebryggaren och vi drack kaffe med dopp. Fick sedan Bertil till att hjälpa mig att sätta upp en rejäl klösbräda under trappan till Missan. Den har jag köpt på LIDL.

03784617-7858-48E5-BE67-4F8948FAD454

En rejäl klösbräda bakom gungstolen. Den, gungstolen, fick jag av min mor när jag fyllde 18 år.

Sedan öppnade jag köksdörren och gick ut för att plantera blommorna jag köpte. Det blev riktigt bra.

C33FAA61-94BE-4CC4-98C9-7B60A3F725EE

Gult i mitten.

D25ABC6F-C28A-4977-AD46-C4741DE774B3

Fina violer.

Missan och Anni var med. Grannkatten Morris satt på sin sida kompostgallret och hade ögonkontakt med Missan. Efter en stund så tröttnade Morris och försvann. Jag kastade ut lite små godisbilar över ”gräsmattan” så att Anni fick leta lite. Det var mer fart på Missan när vi var med  ute, hon sprang lite hit och dit men lämnade inte tomten. Jag hade tagit ut några trädgårdsmöbler så vi kunde sitta på altanen i solen. Det var 13 grader i skugga och ganska skönt ute. Missan smög lite på Anni och försvann in i förrådet. Där var det mycket bråte att kliva runt i.

Missan gick runt knuten mot garageuppfarten till men efter en liten stund så kom hon springande tillbaka. Efter henne kommer Sigge en röd katt som bor ett hus bort. Han blev nog snopen när vi satt ute så han bara fortsatte i riktning mot sitt hem. Bra att Missan träffar grannkatterna lite pö om pö.

En av pelargonerna som fick följa med från Spanien har börjat blomma fast den är förpassad till tvättstugan.

48AC3500-FB65-4800-9414-08EC86E74CC2

Den spanska pelargonen.

Till slut så fick även Missan nog av att vara ute och gick in i köket igen. När hon ville gå ut i hallen, den dörren var stängd för att inte släppa in kylan, så tyckte jag att det var dags att stänga köksdörren för i dag.

På måndag är det våffeldagen men vi tjuvstartade i dag. Riktigt frasiga våfflor till kvällsmat i dag. Det blev inte så många men oj vad mätta vi blev.

Två slagna hjältar i var sin ände av soffan.

7945FB2F-B77F-4294-9B52-506DF968F00E 06D32E2E-14DA-4B0D-BB98-1539ACDC54CB

Vi såg på Let´s Dance från i går. En salig blandning den här gången. Jag gjorde fyllda frallor. Gröpa ur frallan och lägg i hackat kokt ägg. Toppa sedan med räksallad och in i ugnen i 225 grader i ca 8 min. Gott. Sådana har jag gjort sedan jag bodde hemma hos mor. Ett gammalt beprövat recept.

mars 23, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Fredagen den 22 Mars.

Bertil vaknade tidigt och var orolig att vi skulle komma för sent till diabetessköterskan. Men jag låg kvar till halv åtta och tog det lugnt. Vi hann gott till tiden han skulle vara där, klockan 8.30.

Diabetessköterskan frågade Bertil hur han mådde och han svarade att han mådde bra. Då var jag tvungen att protestera på det vildaste. Han mår ju allt annat än bra. Förklarade hur vi har det med obalansen och muskeltröttheten i benen mm. Då  jag sa att vi inte får någon hjälp så tipsade hon oss om att man kan skriva egna remisser för att söka vård på andra ställen. Sedan pratade hon om diabetes som vanligt och tittade på Bertils fötter. De var lite torra på hälarna. Hon undrade om han smorde in dem men det gör han aldrig. Det kan vara jag som gör någon gång ibland.

Jag bad om en apparat att mäta blodsockret i fingret med. Läkaren sa att det inte behövdes men sköterskan sa att det var klart att vi skulle ha en sådan om vi ville. Så vi gick hem med en sådan apparat.

Frukosten som var rejält försenad smakade väldigt gott. Solen sken och jag öppnade köksdörren så att Missan kunde gå ut en sväng. Anni följde med så klart. Jag satt kvar inne för då är Missan inte så kaxig utan håller sig i närheten.

Efter en stund så kom djuren in och jag åkte för att handla. Utanför Coop så stod ett gäng karlar med plakat där det stod att vi skulle vara rädda om jorden och att vi skulle tänka på hur vi lever mm. Jag undrade vad de var ute efter. Det framgick inte av plakaten så jag frågade dom. De sa att vi inte skulle skita ner miljön utan tänka på vad vi använde för bränsle bland annat. Jag blev fortfarande inte klok på vad de egentligen ville men orkade inte tjafsa med dem utan åkte hem i stället.

Drack kaffe med macka när jag kom hem. Sedan så tyckte jag att det var så skönt ute att jag öppnade dörren i köket igen. Anni tröttnade snart på att vara ute men Missan försvann in på granntomten. Där träffade hon på Morris en 16 år gammal katt. Missan var väldigt försiktig men Morris rörde inte en fena. Han bara satt och iakttog Missan.

5C36F9E7-4145-4F9F-9AEB-4F7854B538F1

De sitter så långt ifrån varandra som möjligt. Förstora bilden genom att klicka på den så syns de bättre.

5AB2ADA4-CECD-4FC7-A1AE-6E201F1591D2

Där sitter den stora Morris, en Brittisk korthårig.

C29B1BDD-6152-484C-B563-4C4B07E5AB84

Nu går jag hem säger Missan.

7DB51F13-FA20-4211-A53B-623063E6B0B6

Det gick väldigt sakta.

Vi åt grillade revben och potatissallad till kvällen.

CC200739-F995-4F42-B151-4864A40A96E3

Annis favoritställning.

mars 22, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Torsdagen den 21 Mars.

Efter dusch och frukost så åkte vi till Sjukhuset för Bertils magnetröntgen. Det gick fort undan och snart var vi på väg hem igen. Tog en omväg och tittade på det nybyggda huset i centrum som rymmer vårdcentral och bostäder. De har hållit på med det bygget i en evighet, känns det. Nu var det i alla fall färdigt.

På vägen hem så tittade vi på ett nybygge till som låg en liten bit ifrån oss. Där har varit en grusplan för fotboll och valborgsmässoafton eldar men nu så var ett flerfamiljshus på väg att byggas. Det ska bli flera till har jag läst på FB.

När vi kom hem så möttes vi av mattor i hallen som låg i en hög och inne i köket så låg det något konstigt på golvet. Trodde först att någon hade spytt där men såg sedan att det var fiskrester. Innan vi åkte iväg så tog jag upp en plastpåse med fryst fisk och lade i diskhon. Den hade nog Missan flyttat till golvet och där hade Anni gjort slut på den. Som tur var så hittade jag en massa plast efter påsen så den hade hon nog undvikit att svälja. Fisken hade nog inte hunnit tina utan var så gott som fryst. Busar!

Jag satte på kaffe och öppnade köksdörren. Det var 14-15 grader ute så Missan och Anni gick ut. Vi satt vid köksbordet och drack kaffe med dopp. Missan och Anni sprang ut och in. Till slut så fick de nog och jag stängde dörren så det blev varmt inne i köket igen.

Det blev en liten tupplur i dag också. Skönt. Kålpudding från frysen smakade gott till kokt grönsaker och rårörda lingon. Vatten var drycken för dagen. Ingen post i dag heller, väntar på provresultaten sedan två veckor tillbaka. Hur svårt kan det va? Jag har tittat på 1177 och googlat på de resultat som avviker men det är ju inte samma sak som att få förklarat för oss vad det innebär. Onsdag nästa veck så ska Bertil tillbaka till läkaren för diabeteskontroll. Undrar om han tänker vänta tills dess att ge oss besked. Men jag ska stå på mig ändå och vilja ha det skriftligt.

I går kväll när jag gick och lade mig så var Missan i full färd med att jaga en boll inne i sovrummet så det smällde i väggarna. Vi andra som lågblev störda i vår nattsömn. Det får vara slut på det i natt.

09A7DCD7-BF30-4636-B402-C9E2379EF0B0

Nu ligger de nära.

mars 21, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Onsdagen den 20 Mars.

Vårdagjämning.

Vi gick upp straxt före åtta och åkte till VC för att Bertil skulle ta ett prov innan magnetröntgen i morgon. Om vi kommit ihåg det i går när vi ändå var där så hade vi inte behövt åka dit i dag. Men så är det. Eftersom Bertil ska till läkaren för diabeteskontroll nästa onsdag så togs fler prover till detta besök. Den här gången var det bara fem rör blod.

Frukosten smakade extra gott när vi kom hem. Regnet hänger i luften och det är kallt ute. Missan fick hålla sig inne på förmiddagen.

I dag så dammade jag inne i vardagsrummet. Har tittat på den dammiga TV-bänken länge nu men inte haft ork till att damma. Nu så ser den mycket trevligare ut.

Solen tittade fram lite på eftermiddagen så Missan fick gå ut en liten stund. Hon kom in nästan med en gång och då stängde jag köksdörren för det drog kallt.

Jag har vilat mycket i dag för jag har känt mig trött. När jag lägger mig på sängen så får jag sällskap av både Anni och Missan. Gulligt av dom. Bertil ser mest på TV och slumrar.

Kvällens mat bestod av torskrygg från frysen, köpt av fiskbilen innan vi åkte till Spanien. Jag blandade hackad gul lök  och kaviar i cream fraice och hällde över fisken i en form och in i ugnen i 25 minuter. Gott med kokta grönsaker till.

Det har fortfarande inte kommit några provsvar från Bertils läkarbesök för snart två veckor sedan. Hur svårt kan det va? Är det för att jag ville ha förklaringar utskrivna?

Inget att se på TV i kväll så jag får väl hitta något annat att se. Har nu sett alla avsnitten av Das Boot.

Jag är sugen på att köpa blommor att plantera i krukorna ute men de varnar för minusgrader om nätterna framöver så det är nog bäst att vänta. De fina pelargonerna jag tog hem från Spanien är inte fina nu. De tålde inte den långa resan i husbilen. De står i tvättstugan nu och kanske repar sig. Har tittat på pelargoner hos Granngården men de såg så klena ut. Till helgen så ska jag köpa minst en blomma i alla fall.

mars 20, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Tisdagen den 19 Mars.

Ett bakslag i vädret. Så här såg det ut i morse när vi gick upp.

D53E88D7-5EBD-47CA-84E5-B3784F11B396

Vill inte ha snö.

A88EC599-0576-424E-B39A-7AD57B85403A

Anni vill inte ha snö hon heller.

Naturligtvis så försvann snön snabbt och det blev varmare allt eftersom dagen gick. Missan fick gå ut och titta på fåglarna. Då var snön borta. Grannkatten Sigge kom och de satt bara en liten bit ifrån varandra. Jag hörde ett jamande och tittade ut. Det var Missan som jamade. Jag klappade i händerna och Sigge försvann och Missan gick in i köket för att speja ut genom den öppna köksdörren.

Vi åkte ner till VC och Bertil träffade distriktssköterskan. När vi kom hem igen så släppte jag ut Missan igen. Det var nu 8 grader ute men det blir fort kallt i köket när dörren är öppen. Det blir inte så långa stunder som vi kan ha dörren öppen.

Lite senare så fick Missan gå ut igen. Då går hon ut och in genom dörren flera gånger. Det ska bli skönt när det blt varmt ute och köksdörren kan stå öppen hela dagen.

Jag åkte sedan till MAXI och handlade lite. I dag fuskade vi lite och åt en semla till kaffet.

Fuskade även till kvällen och delade på en pizza. Å vad mätt jag blev. Bertil blev sugen på en glass men där satte jag gränsen på vad som är onyttigt.

mars 19, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Måndagen den 18 Mars.

Regn, regn och åter regn. Nu har vi fått nog. Men solen har faktiskt varit framme några gånger i dag. Missan fick gå ut en liten stund efter frukosten. När hon sedan kommer in så är det full fart. Samma fart på henne som i Spanien.

När sedan Anni och jag passade på att gå ut en sväng så satt Missan framför ytterdörren och skrek, högt. Bertil både såg och hörde henne. Konstig kisse.

Efter en liten promenad i solsken så tog jag Corollan till stan. Där hämtade jag min bilnyckel hos bilverkstan. Fortsatte sedan till Rusta och sedan till LIDL. Det kom några rikliga regnskurar när jag satt i bilen.

Väl hemma igen så var det dags för mat. Grönsaker i ugnen och köttgryta från frysen. Det var kyckling i den och jag hade lagat den i Spanien. Nu är snart maten från husbilens frys slut.

Vi har ett hörnskåp i köket och där ville Missan ha ut något som fanns därunder. Hon försökte gräva ut det. Jag flyttade på skåpet och där låg det tre små bollar som hade rullat dit. Det är nog inte sista gången som bollarna rullar in där.

I kväll blir det TV med Husdrömmar och Bonusfamiljen. Efter det så kommer Kielergatan men den har jag redan sett alla programmen av på SVT Play. Svårt att hålla mig ibland. Nu var slutet lite lustigt, tycker jag.

Nu ska jag sätta på lite kaffe, blev lite kaffesugen. God Kväll på er alla.

mars 18, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Söndagen den 17 Mars.

Dagen började med regn. Usch. Såg på FB att i Calpe har de det gött. Passa på mina vänner och njut av vädret.

När vi ätit frukost så fick jag flytta om i köksfönstret. Missan är inte van att dela platsen på fönsterbrädan med blomkrukor. Så jag möblerade om lite.

Fara för blomkrukorna.

3F03302B-CE4F-46A9-A32D-35B07D1E91B9

Flyttade krukorna till andra sidan.

61D7CDAD-EA54-410A-AA80-FA688D4AB0C5

Men inte hjälpte det.

A13CE88D-183D-4D0D-8121-679E9F64E474

Det får bli så här i stället.

Det var åtta grader ute och duggade lite. Öppnade köksdörren lite på glänt och Missan gick ut och satte sig på trappan en stund innan hon gick runt husknuten till uppfarten där husbilen står. Efter en stund så visslade jag och hon kom in och hoppade upp till fiskfatet. Jag hade stängt dörren och hon jamade frenetiskt och ville ut igen. Jag föll till föga och öppnade igen. Då var hon kvar på altanen och smög bakom syrenhäcken mot grannen. Efterver en liten stund så såg jag henne inte och ropade Missan. Då satt hon plötsligt utanför. Då jag pratade med henne så kom hon in och ville ha mer fisk. Det var dagens utevistelse. Vädret är ju inget vidare.

Det blev full rulle en stund inne. Man ser bara ett svart streck som far förbi ute i hallen. Hon rusar mot Anni och hoppar över henne.  Missan har inte alls samma fart ute än men blir hon bara van så händer det säkert att hon törs springa som i Spanien.

Vi har tittat en del på skidskytte i Östersund  och fristil på längden från Falun. Druckit kaffe med tillbehör. Ute verkade det bli bättre väder och solen kom till och med fram lite. Missan fick gå ut en liten stund till. Hon går inte så långt än så länge.

Efter sista skidloppet så åt vi mat som i dag var grönsaker i ugnen med pannbiff på topp. Pannbiffen kom från Pedro. Sedan så var vi mätta. Nu så ska vi se på när Mästarnas mästare kämpar om att bli bäst.

mars 17, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Lördagen den 16 Mars.

Dagen började med sol och sju grader ute. Efter frukosten så invigde Bertil duschstolen. Jag släppte ut Missan utan sele med hjärtat i halsgropen. Men när inte jag var med ute så var hon väldigt försiktig med att gå ut. Först så satt hon en stund på trappan och tittade. Hon tittade misstänksamt vad som fanns bakom dörren.

C03DBD8E-7E64-4C0A-B7D1-4E928ECD7DC4

Hon gör sig ingen brådska.

FF27A9CA-AC2A-4DE7-ADF9-4C5A93AF9690

Vad finns där bakom?

6ED4A3AE-35A5-41E2-894C-5306D41972AF

Var är alla fåglarna? Dom var ju här alldeles nyss.

BCAF6133-B060-4411-A61D-AD6231155DC1

Där är dom.

Sedan så gick hon ut på plattorna där hon sett så många fåglar men nu fanns det inga där. Konstigt? Anni var ute en stund hon också men tröttnade och gick in. Missan gick vidare mot granntomten men då visslade jag och ropade på henne. Hon gjorde sig ingen brådska men kom in och hoppade upp på bänken där jag serverade kokt fisk. Skönt att ha henne inne igen. Dörren stängdes. Det är lite kallt att ha den öppen än så länge.

Sedan så åkte jag till stan. Där köpte jag grillade revben som vi ska äta till kvällen. Köpte även en ny dörrklocka för den andra har tagit slut. Gjorde även ett stopp på Granngården och köpte hundmat,

När jag kom hem så drack vi kaffe med tillbehör. Gott. Såg på tjejernas stafett i skidskyttet. Synd på guldet men det blev i alla fall silver. Bra tjejer.

Missan fick gå ut en gång till utan sele. Då gick hon runt husknuten mot husbilen och försvann under den. Jag gick in och hade fjärilar i magen. Men plötsligt så kom hon springande in och hoppade upp på köksbordet. Där satt hon och tittade ut. Då kom grannens röda katt, Sigge med tjock svans gående och spanade. Bra att Missan har sett att det finns läskiga katter här. Då kanske hon är mer försiktig när hon får gå ut nästa gång.

Plockade in lite mer från husbilen och laddade en tvättmaskin. Solen har varit framme en hel del i dag med ett avbrott mitt på dagen då det kom lite regn. Temperaturen kom upp i hela 8 grader. Inte illa.

Det går ju ganska bra att sitta inne i köksfönstret och titta på fåglarna också.

81BFBD81-FEBC-437B-8BE9-437980F37C0C

Gott om plats i fönstret.

 

25AAE30E-7ED1-4545-8B3A-BB6B353A3F5D

Men jag vill ha det lite trångt.

F0BF5C99-1E7B-41A5-B7A6-B353E061239A

Jag hör vad du säger matte. (Titta på öronen) jag väntar bara på att en kruka ska trilla i golvet.

När all skidåkning var klar, herrarnas stafett i skidskytte,  så värmde jag revbenen och serverade med tomatsallad. Nyttigare för Bertil än potatissallad. Nu åt han inte mycket av den, han tyckte inte det var gott. Synd om honom.

F67EAFD7-7586-45BA-B879-EFFA06612F32

Nu ska vi bara slöa resten av kvällen.

mars 16, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma