Tisdagen den 22 Oktober.

Jag sov dåligt i natt. Anni ville ut klockan fyra då hon var kissenödig. Bertil var uppe på toan ett par gånger och jag höll ögonen på honom så att inget hände.

Lite över åtta gick jag upp och fixade frukosten. Anni fick en liten runda innan vi gick in till sonen. Vi tackade nej till kaffe för vi hade ju precis ätit frukost.

Vi skulle vara hos läkaren 10.15 men fick vänta i ca 10 minuter. Det var en trevlig neurokirurg, tyckte han såg ung ut men han gav ett säkert intryck. Han tyckte egentligen inte att Bertil skulle vara hjälpt av en shunt men efter att ha lyssnat på oss så gick han med på att operera in en shunt på Bertil. Han trodde inte på det men sa att han inte kunde vara säker till 100% att så var fallet så därför var han beredd att försöka. Om han varit riktigt säker så hade han inte gått med på det sa han. När jag frågade om han hade en nära anhörig med Bertils problem, hur skulle han göra då. Då sa han att han inte skulle operera men sen så höll han med om att det var svårt för honom att uttala sig om det nu. Han tvekade lite för han kunde ju inte sätta sig in hur vi hade det.

Han svarade på alla våra frågor och berättade hur operationen gick till. Bertil skulle sättas upp för operation med prioritet. När jag sa att jag funderat på att stanna kvar på stolen till jag fått ett datum så sa han att det kunde i bästa fall ta 2-3 veckor. Men han skulle skynda på som om jag satt på stolen framför honom. Han var verkligen trevlig och tillmötesgående.

Innan vi fick gå hem så fick vi träffa en narkosläkare som frågade och förklarade hans roll i det hela. Så fler ca 2 timmar så åkte vi därifrån nöjda med besöket.

Anna, svärdotter hade börjat med mat tills vi kom hem. Smakade som alltid gott. Mätta och belåtna tackade vi för denna gången och så startade vi hemresan.

Där står vi bra.
Bland bilar och båt.
Kaninburar. De har tre kaniner.
Kanintjej.
I väntan på mat.

Hemresan flöt på bra men i Överum stannade vi för en lite bensträckare för mig och Anni innan den sista biten hem avverkades. Sista biten så regnade det lite. Inte mycket men så att vindrutetorkarna fick användas.

När jag öppnar husbilsdörren på uppfarten så hoppar både Anni och Missan ut. Missan har bråttom till dörren in i huset. Och så fort jag öppnar så slinker hon in. Ann har inte lika bråttom in.

Under tiden jag plockade in mat och lite grejer samt satte i elsladden så var Missan med ute men sen följde hon med in. Tror att han trivs i vårt hus.

Bertil var trött efter dagen och benen var helt slut på honom. De bar inte så det var svårt att flytta från sängen till rullstolen när han vilat lite. Men med lite vilja och jädra anamma så fixade vi det.

Åt lite risifrutti till att börja med. Får se om det blir något mer innan kvällen är slut. Jag är också ganska slut efter dagens strapatser. Äntligen har vi kommit så här långt. Även om läkaren sa att vi inte skulle förvänta oss några dramatiska förändringar så hoppas vi att han har fel där och vi får vårt liv tillbaka. Han sa också att det var bestämt att det inte skulle bli någon shunt och om inte vi stått på oss.

oktober 22, 2019 · Anitha · 2 Comments
Posted in: Hemma

Måndagen den 21 Oktober.

Så var det dagen då vi skulle åka iväg till Linköping. Jag gick upp och duschade först sedan hjälpte jag Bertil att duscha. Det gick bättre i dag. Efter frukosten så rakade jag honom med maskinen. Tycker det är svårt men till slut så var jag nöjd.

Plockade ut frukostgrejer till husbilen innan jag åkte till MAXI och handlade. Funderade på vad vi skulle äta innan vi körde iväg. Det stod en man i butiken och sålde kroppkakor från Arontorp på Öland och då visste jag vad vi skulle äta. Köpte två stycken varma kroppkakor.

När jag kom hem så dukade jag fram kroppkakorna, lingon och grädde. Smält smör hoppade jag över. Bertil trodde jag serverade gröt? Men han tyckte om det. Vi har ju inte varit förtjusta i kroppkakor förut men för ett par år sedan så åt vi det på en Kroppkaketräff med Husbilsklubben.se på Öland och då fick vi smak för det. Tyvärr har det inte anordnats någon sådan träff mer. Men nu så fick vi äta kroppkakor igen, så gott.

Kroppkaka med tillbehör.

Sedan var det dags att komma iväg. Jag fick ut Bertil, Anni och Missan och körde iväg till INGO för att fylla upp med Diesel. Åkte sedan till däckfirman där jag pratat med killen förut och visade upp däcken. Vi kom överens om att jag ska köra på de däcken som sitter på bilen i vinter.

Nu var vi klara för att dra iväg till Linköping. När vi kom till Rimforsa så var jag ganska trött och bestämde mig för att ta en kaffepaus. Det finns en butik vid rondellen med en bra parkering. Där har vi rastat flera gånger förut. Jag hittade några digistivkex som jag tog smör och ost på samt ett par gamla fyllda kex från Spanien. Det fick duga åt oss.

Den här gången gick jag in i butiken. Trodde att de bara sålde blommor där men de hade en massa annat rolig att titta på. Där ska jag gå in flera gånger.

Fortsatte sedan till Linköping. Kom precis i värsta rusningen. Som tur är så hjälper navigation mig att hitta rätt till Ekängen. Utan den så hade vi inte kommit fram.

Det hade precis börjat mörkna när vi kom fram. Backade upp på garageinfarten bland bilar och båt. Efter att ha kissat Anni så blev vi trakterade med kaffe, varma smörgåsgifflar, bullat och kakor. Satt och pratade och hade trevligt.

Till slut så ville Bertil lägga sig och jag följde med ut till husbilen. Bertil ville att jag skulle ta ned stödbenen så det gjorde jag. Nu så står vi stadigt och i våg. Bertil kröp ner i en lite sval säng. Har ju inte haft så mycket värme på när den stått hemma. Men lakanen blir ganska fort varma bara man ligger still en stund.

Gick sedan in till sonen igen och vi pratade om hur vi skulle agera i morgon hos läkaren. Det finns inga andra alternativ än att få dem till att operera in en shunt. Vi får väl se hur det går.

Efter att ha gått en liten runda med Anni så satte jag mig och tittade på ”Anders hälsar på”, i kväll så var han hos Måns Selmerlöv i England.

Ni sitter jag här med paddan. Bertil och Missan ligger i var sin säng och Anni i sin bädd under bordet. Jag ska gå ut lite med Anni innan jag lägger mig. Tror det blir en jobbig dag i morgon.

oktober 21, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Söndagen den 20 Oktober.

I dag så fick Missan tag i ett byte. Tänk vilket tålamod de har. Hon har ju suttit under fågelmataren och kollat ett hål i marken långa tider. Efter att hon varit ute ett bra tag på förmiddagen så ville hon in. När jag sedan skulle släppa ut henne och Anni så låg det en död sork utanför köksdörren. Jag fick tag i Anni innan hon upptäckte sorken. Annars så hade hon väl tagit den och kanske ätit upp den. Kastade sorken långt ner i skogen. När jag sedan släppte ut Anni så samsades de runt hålet där Missan förmodligen tagit sorken.

Lånat från Wikipedia.
Fins det någon mer sork här?

Vet inte vilken sort sork det var. Men har sett upphöjningar i gräsmattan så det är väl där de håller hus. Fågelfröna på marken drar väl till sig dessa gnagare.

När vi var nyinflyttade i huset för ca 40 år sedan så hörde vi hur det sprang möss i väggarna. Nu har jag hört det flera gånger de senaste dagarna. Det är ett ljudligt tassande. Om det håller i sig får jag väl ringa Anticimex. Men det får bli efter att vi varit i Linköping.

Åt ostkaka till kaffet i dag också. En ostkaka räcker till två dagar.

Jag var ute i husbilen en sväng. Dammsög med ”lillen” och kollade lite. Satte upp värmen till 18 grader så det är varmt när vi ska iväg i morgon eftermiddag.

I dag så sa Anni ifrån när Missan hoppade på henne bakifrån. Hon vände sig om och jag hörde hur käftarna slog ihop flera gånger. Heja Anni! Tyckte att Missan såg lite överraskad ut. Hoppas att det gjorde susen.

Hittade en skål med Hawaii gryta i frysen som jag värmde med lite ris. Jätte gott med mousserande vatten till.

Nu så ska jag se om någon tjuv klarar sig i Askersund eller om polisen går hem med segern. Sedan följer ”Innan vi dör”. Spelar under tiden in första delen av ”Solsidan” i fyran och ser den utan reklam efteråt.

Kvällen är räddad.

oktober 20, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Lördagen den 19 Oktober.

Duschade före frukosten. Värmeborste fungerade bra i dag också. När vi frukosterat färdigt så började Melodikrysset. Det är bra att Google finns för en del är kluriga.

När jag var klar med krysset så ringde jag ett samtal till ett par i Skara som har varit i samma sits som vi är nu. Det var kvinnan i går som messat mig numret till dem.

Jag trodde damen från i går hade haft kontakt med dem och frågat om jag fick ringa, men så var det inte. Men när jag förklarat hur vi har det så sa hon att de varit i vår sits och förstod hur vi hade det. Hennes man hade efter flera års lidande fått en shunt inopererad för ett år sedan. Nu var han ute på en promenad. Han var helt återställd från sina gång, balans, inkontinens och kogniktiva nedsättningar. Han brukade ta promenader på 2 till 3 km. Det lät ju helt fantastiskt. Men hon hade också fått strida för att de skulle operera hennes man. Han blev opererad på Sahlgrenska i Göteborg.

Det var riktigt givande att prata med henne och hon delade med sig av deras erfarenheter. Lite att referera till under samtalet med neurokirurgen på tisdag.

Bertil blev sugen på något att äta så jag fixade kaffe. Till kaffet så åt vi ostkaka. Vi tycker om ostkaka så det äter vi i emellanåt. Till den så ska det vara sylt och grädde.

Eftersom vi ska åka med husbilen till Linköping på måndag så gick jag ut och fyllde på vatten. När jag var inne i husbilen så såg jag att energimätaren över dörren som Bertil har installerat var helt svart. Så jag tog bort den och såg att batterierna var slut. Men fastän jag bytte batterier så visade den inget. Det var bara streck i displayern. Jag tryckte lite på olika knappar men det hjälpte inte. Kanske det tar ett tag innan den får signaler från elförbrukningen? Bertil hade jag ingen hjälp av. Istället så tog jag ut elcykeln som stod i garaget och ställde den i vårt förråd. Ingen kommer att cykla i vinter så den behöver inte åka med i husbilen. I morgon ska jag städa lite i husbilen för det har nog blivit dammig sedan sist vi var på resa.

Vi har en svart bänk under TV i vardagsrummet och den var lite läbbig med allt damm så jag tog ett tag med dammtrasan. Dammade över lite andra möbler också. Kändes ganska bra att ha fått bort dammet.

Hade köpt ett paket med kycklingkebab på Maxi och det använde jag till matlagningen i dag. I stället för pitabröd så serverade jag taco-chips. Tog också tacosås till. Det var riktigt gott. Även Bertil tyckte om det.

Jag fick ett uppskattande meddelande från en följare av vår blogg. Tack det värmde att läsa det. Vet inte vem du är men någon gång kanske vi ses.

I kväll är ”Så mycket bättre” på 4:an. Ska försöka få Bertil att se det med mig. Tror jag ska muta honom med kaffe och kanelbulle. Han brukar ju gå och lägga sig mellan sex och sju annars. Men kaffe och bulle gjorde susen.

En GT, alkoholfri naturligtvis.

oktober 19, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Fredagen den 18 Oktober.

En grå dag i dag. Fuktigt i luften. Dagarna försvinner bara. Händer inte mycket här. Vi äter vår frukost och dricker vårt kaffe. Fick ett uppmuntrande telefonsamtal från Spanien. Jag uppskattar att ni tänker på oss. Det känns som en hjälp.

Missan är ute Om dagarna och kollar fåglarna men hon har inte tagit någon vad jag sett. Såg en ny sort i dag, några grönfinkar. Roligt med lite omväxling. Lustigt nog så finns inga gråsparvar eller pilfinkar som är sugna på frön.

Innan jag åkte till Maxi så gick jag ut och ropade på Missan som jag inte sett på en stund. Då kommer hon ifrån gatan. Tror hon sitter under husbilen för där har hon koll på vad som händer på den sidan om huset.

Köpte en julstjärna på fot som ska stå på fönsterbrädan istället för att hänga i sovrummet framåt jul. Har bestämt mig för att i år så åker julgardinerna upp i köket. Det är nio år sedan senast.

I kväll så blev det klyftpotatis med kebabspett på toppen. Riktigt gott.

Nu har jag pratat med en shuntopererad från Skara och fått mycket information och råd inför besöket hos neurokirurgen i Linköping på tisdag. Det gav väldigt mycket. Hon kan förmedla kontakt med en man i Bertils ålder som har varit i samma sits som Bertil är nu. Jag ska återkomma till honom efter att vi varit hos läkaren.

Känner mig hoppfull igen.

oktober 18, 2019 · Anitha · One Comment
Posted in: Hemma

Torsdagen den 17 Oktober.

Ännu en gråmulen dag att gå upp till. I dag gjorde jag lite nytta efter att ha ätit frukost. Tog fram snabeldraken och gick över nedervåningen. Jag har så svårt att motivera mig till att städa. Har väl aldrig tyckt att det varit kul men nu så är motivationen helt borta. Så hurra för mig i dag.

De ringde från blomsterhandeln och ville veta om vi var hemma för de hade en leverans. Det var en jätte fin blombukett från ett par vänner. Tack snälla ni.

Missan som varit ute från tio till halv tre kom in och såg genast att det var något nytt på bordet. Efter att ha luktat på buketten så fick den stå ifred. Hon har mest suttit och tittat på fåglarna. Det finns ett hål i gräsmattan under fågelmataren och där luktar det nog mus. Mössen äter frön som spillts från fågelmatarna.

Hoppas fåglarna inte blir kattmat.
Stjärtmesen kom på besök i dag. En riktigt gullig pippi.

Jag tog en tur till Rusta och köpte mer talgbollar. De går åt som smör. Blev så sugen på ett ljusträd. Ett sådant som Lena och Lasse hade i Bolnuevo. Tänkte som så att någon julgran inne går inte att ha till jul men ett sådant träd bryr sig nog inte Missan om. Eller om det får stå ute, vet inte än hur jag gör. Nu så finns det ett hemma i alla fall.

Jag har känt mig lite lustig i magen i eftermiddag och när jag var på Rusta så var jag tvungen att besöka toan där. Så när jag kom hem fick sängen ett besök. Torsdagar brukar jag laga till ärtsoppa och pannkakor men i dag så var ingen bra dag att stå vid spisen så det blev var sin rejäl äggsmörgås med kaviar. Det gick betydligt smidigare.

Min ”svägerska” ringde och vi pratade en stund. Roligt att prata med henne men först så har jag svårt att få rösten att hålla. Blir så ledsen när jag får frågan ”hur mår du”. Då ramlar himlen ner över mig. Men efter en stund så gick det riktigt bra att prata. Det känns skönt att få lasta av sig lite. Tack för att du ringde, Lena.

Fick ett besked i brevlådan om elavtal. Inget som jag är van att hantera. Men får väl sätta mig in i det någon dag framöver. Undrar om man kan pruta?

Har tittat på ”Anders knackar på” med Gustav Hammarsten och Jessika Liedberg. Ett riktigt underhållande program som jag bliev glad åt att se. Det gick på 4:an i måndags.

Slut för i dag.

oktober 17, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Onsdagen den 16 Oktober.

I natt så släppte jag ut Anni tre gånger. Hon kissade varje gång. Undrar om hon har urinvägsinfektion? Men tror inte det, vet inte varför hon måste ut så ofta. Klockan sex så fick jag byta underlakan i sängen. Bertil har svårt med inkontinensen. Bra att ha madrasskyddet men underlakanet blir ju blött. Somnade om och gick inte upp förrän nio.

Duschade före frukosten. Egentligen så skulle Bertil också behöva duscha men det är så jobbigt så han får duscha varannan gång. I dag så använde jag den nyinköpta värmeborsten som jag var Mycket nöjd med.

Det har varit disigt och grått hela dagen. Missan har varit ute och smugit på fåglarna som jag matar. Det känns lite vågat att mata dem. Hoppas att hon inte får tag i någon pippi. Hennes päls var lite fuktig när hon kom in och hennes tassar skitiga.

På onsdagar kommer Kalmar posten. En annonstidning med lite reportage från kalmar. I den finns det roliga korsordet som är min favorit.

Olöst.
Färdigt.

Det var länge sedan vi åt fläsklägg. Jag köpte en kålrot för några dagar sedan och i dag så köpte jag fläsklägg. Hittade ett recept på Google där man hade den i ugnen. Då slipper man skumma den som man måste om man kokar den. Det tog ca 2 timmar men behöver inte passa dem under tiden. Men jag hade glömt hur jobbigt det är att skära bort benet. Det smakade gott men nästa gång så blir det köttkorv till rotmoset.

Måste tacka alla som läser bloggen och tänker på oss. Ni som hör av er till oss på olika sätt. Mitt i allt elände så känns det bra. Tack än en gång.

oktober 16, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Tisdagen den 15 Oktober.

I dag så bar inte benen Bertil. Vi har gått över till rullstol inne. Den har stått vid köksbordet så att Bertil har kunnat sätta sig rätt vid bordet men nu behöver han den för att ta sig mellan sängen, toan, köksbordet och soffan. Får han inte hjälp med en shunt så klarar vi oss inte längre här hemma.

Jag har fått Hemmets Journal i dag så jag har lite att läsa. Efter kaffet så gick jag ut och plockade in alla små solcellslampor. En väninna ringde och vi pratade en stund. Det blev kallt ute för jag hade inte tagit på mig någon jacka.

Det var många fågelsträck som flög söderut. Nu så vill de till varmare trakter. Förr om åren så har vi startat före flyttfåglarna men i år så vinkar vi farväl till dem.

Panerad spättafilé med ananas och purjolök till potatis och brysselkål fick vi i oss i kväll.

oktober 15, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Måndagen den 14 Oktober.

En dag som alla andra. Den flöt på. Fåglarna besöker fågelmataren flitigt. Det tog slut i en behållare. Det var jordnötterna tror jag. Dessa köper jag inga mer av utan det blir fågelfröblandning som är betydligt billigare. Det får duga åt dem. Hackspetten var på besök i dag också. Missan var ute en sväng men hon är inte så sugen på att vara ute så länge. Hon vill ha sällskap av oss. En trevlig sällskaplig kisse.

Letade ugnslampa i dag igen men det blev fel igen. Tror jag ger upp. Träffade på en före detta arbetskamrat. Vi jobbade ihop på OK för ca 30 år sedan. Hon har jobbat på systembolaget efter det men är nu pensionär och jobbar extra i en butik som säljer vitvaror. Det var länge sedan vi träffades. Kul återseende.

Ugnspannkaka med fläsk blev det i dag. Gott med rårörda lingon till. Och så mjölk naturligtvis.

Jag tömde regnmätaren igen. Det var 17 mm i den. Det började skvätta lite i eftermiddags igen så det blev ingen hundpromenad i dag. Anni får sköta detta i trädgården. Vilket hon ofta gör i alla fall. För det mesta så gör hon ingenting under hela promenaden men sätter sig på vår gräsmatta när vi kommer hem. Ideér hon har.

Nu är det bara kvällen kvar och jag är så trött. Ska föröka hålla mig vaken ett bra tag till så att jag inte vaknar i natt och ligger sömnlös.

oktober 14, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Söndagen den 13 Oktober.

Ett minne från 3 år sedan visade en lervälling på campingen. Nu har de stenlagt alla gator.

Ett minne blott.

Här i Oskarshamn började dagen med en höstlig utsikt över skogen. När vi satt och åt frukost så fick vi besök av Hacke Hackspett. Den tycker om talgbollarna. Talgoxarna verkar inte bry sig om Hacke.

En stilig fågel. Den var svår att få på bild.

Missan satt i köksfönstret och tittade på alla fåglar. Sedan så ville hon ut men då var det ju inga fåglar där längre. Det var likadant med Nizze. Han ville också ut till det dukade fågelbordet men fick tji när han kom ut.

Det ringde på dörren och där stod grannen. Han undrade om jag ville ta in Orvar nu. Det skulle börja regna sa han och nu var ju Orvar torr om fötterna. Jag hade morgonrocken på, är lite slö att få på mig kläder på morgonen. Men vi gick ut och kopplade loss Orvar. Men innan vi klarade av detta så gick tjuvlarmet igång två gånger. Där stod vi båda och visste inte hur vi skulle göra. Jag fick ringa sonen och fråga. Då löste det sig och Orvar står nu uppe i vårt ”skräprum” över vintern. Det är guld värt att ha snälla och hjälpsamma grannar. Jag fick inte bära Orvar för grannen.

Eftersom grannen sa att det skulle komma regn så gick Anni och jag ut och gick. Kom hem efter ca 50 minuter. Då var vi trötta. Lade mig på sängen och såg ”Mother, Father and son” med Richard Gere på CMore. Det var två avsnitt tillgänglig och jag såg dem med en liten tupplur emellan. Lite konstig i början men blev bättre efter ett tag. Väntar på fler avsnitt.

Gjorde oss ett par baguetter fyllda med hackade, kokta ägg i, toppade med räksallad. Sedan in i ugnen i ca 8 minuter i 200 grader. Gott och mättande.

I kväll ska jag se ”Brott och Polis” de kanske tar en tur genom Mariedam i kväll igen. Björnarna kanske visar sig?

oktober 13, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Lördagen den 12 Oktober.

Duschdags igen för Bertil. Det är ett helt företag att genomföra detta. Har blivit upplyst om att vi kan få hjälp med detta men förstår inte hur det ska gå till bara. Men än så länge så går det, om än riktigt besvärligt.

Efter frukosten så löste jag Melodikrysset med Google som hjälp. När jag körde till soptippen häromdagen så glömde jag kvar lite prylar på andra våningen. Tror att mitt huvud börjar strejka. Nu så lastade jag in dessa i Corollan och åkte till tippen. Det var rätt mycket folk där i dag fastän det var lördag. Många som jobbar i veckorna och bara har lördagarna kvar till detta.

Körde sedan till stan. Hade tänkt att strosa runt lite i affärerna men mötte snart en kompis som vi umgicks med förr. När jag blir tillfrågad hur jag mår så kommer alltid gråten och det hände nu också. Vi gick och tog en fika och jag fick prata av mig lite. Det var skönt att få lätta sitt hjärta. Blev lovad att det bara är att ringa om jag/vi behöver hjälp. Vi har flera sådan vänner som erbjuder sig att ställa upp, vilket känns väldigt skönt. Än så länge vet jag inte vad jag behöver hjälp med.

I går kväll så läste jag Bertils journal och där hade Otto, neurologen på Oskarshamns sjukhus skrivit att Bertil var färdig undersökt i Linköping och att han skulle ta över igen. Alla håren reste sig upp på mig. Vill inte ha tillbaka honom som ansvarig för Bertil. Har inget förtroende för denne man. Han kom ju med den ljusa iden att Bertils lillhjärna var skadad av alkohol och det enda som skulle hjälpa var att avhålla sig från alkohol framöver. Det var för två år sedan. Tänk om han istället hade undersökt honom seriöst, då hade vi varit två år tidigare i Linköping och Bertil inte varit så dålig som i dag. Så den mannen har gjort sitt för Bertil.

Nu kan man ju fråga sig hur det står till med kommunikationen mellan Linköping och Oskarshamns sjukhus. Vi är ju inte avslutade hos neurologen i Linköping efter att de ändrat sig och Bertil har en tid där den 22 oktober.

Våra vänner småfåglarna besöker fågelmataren flitigt idag. Där finns både talgoxar och blåmesar. Roligt att se hur de flyger dit och äter.

Hade kvar en korv av potatisgratäng i kylen. Bara att skära korven i skivor, lägga på en plåt och in i ugnen 20 grader i 20 minuter. Efter halva tiden lade jag på två kebabspett och en klyftad tomat. Gott med Beasås till. Fastän det är lördag så drack vi vatten till.

Nu så blir det lite TV. Jag i soffan och Bertil i sängen. Naturligtvis så har jag sällskap av Anni och Missan. Vad skulle jag göra utan dem?

Inte sover jag, inte.
Jag sover.
Nästa minut så ligger vi så här.

oktober 12, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Fredagen den 11 Oktober.

Ringde till hjälpmedelscentralen före frukosten. Tjejen som var här hemma för över en vecka sen och lovade skicka papper att fylla i för att ansöka om en eldriven rullstol har förmodligen glömt att skicka papperen. Dagen jag pratade md skulle säga till tjejen.

I dag så åt vi rester från i går. Alltså pannkakor med sylt till kaffet. Sedan så åkte jag iväg med Corollan. Köpte en ställning till våra vänner småfåglarna. Där ska de hitta mat i vinter. Hoppas de håller sig undan för vår jägare.

Handlade lite på Maxi i dag också. Det blir mycket handlande nu. Det är roligt att titta på alla julsaker som de har plockat upp i butikerna nu. Rusta och Dollarstore har haft julsaker framme i flera månader redan.

Har inte bestämt ännu om vi ska ta ner julgranen från vinden eller inte. Den har ju haft en lång semester, nio år. Tror att vi hoppar över att ha julgran inne i år. Misstänker att den kommer att bli alldeles fördärvad av vårt vilddjur. Men lite belysning ute ska vi ha i alla fall.

När jag kom hem fån shoppingturen så satte jag ihop ställningen till fågelmaten och tog in de stolar och bordet som stod under köksfönstret. Det gamla bordet får göra nytta som hjälpmedel till Missan när hon ska hoppa upp på fönsterblecket och ringa på.

Där ser vi den både från köket och vardagsrummet.
Ja, där blir bra matte.

Härom dagen så kom det en talgoxe och satte sig på fönsterblecket utanför köket och tittade in på oss. Nu när ställningen var riggad så kom talgoxen och kollade. Undrar om den tyckte att maten dög och tänker komma tillbaka?

Posten kommer sent på eftermiddagarna hos oss. I dag så kom kallelsen till Linköping. Det var snabbt gjort av både sjukhuset och Post Nord. Skönt att ha det på papper.

Vi åt grillade revben och nybakade baguetter till kvällen. Drack öl till. Efter att ha levt rövare ett tag så är nu Missan lugn. Hon sover på hallmattan. Dessa mattor i hallen är hennes älsklingsleksaker. Dom far runt på golvet och hon dödar dem emellanåt. Håller fast dem med framtassarna och sparkar med baktassarna. Den lilla mattan har redan tagit stryk och ser lite sliten ut i kanterna. Tur att det inte är några dyra mattor. Soffan klättrar hon på. Ska hon upp så klättrar hon i stället för att hoppa upp. Tänk vad mild och lugn Nizze var. Så här busig var han aldrig. Inte ens som unge. Vi har en spanjorska med kvicksilver i. Men vad gör väl det när hon roar oss med alla upptåg. Och grejer är världsliga ting.

oktober 11, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Torsdagen den 10 Oktober.

Vaknade av att Bertil var på toa och sen hade jag svårt att somna om. Satte mig i soffan och såg ett avsnitt av ”Nya arga snickaren”. När jag sedan skulle lägga mig igen så fanns det ingen plats för mig i sängen. Bertil låg tvärs över.

Så det blev soffan igen. Anni ville ligga hos mig så det blev lite trångt där också. Somnade gott och vaknade halv nio. Ringde till neurokirurgen i Linköping. De skulle ringa tillbaka kvart över två.

Under tiden så åt vi frukost och jag tog mig en liten lur i sängen igen. Är så trött. Efter den lilla luren så tog jag itu med att göra plats för Orvar i vårt hobbyrum. Sorterade bort en massa sladdar, tomma kartonger till prylar, en ej fungerande dammsugare mm. Laddade detta i Corollan. Nu finns det plats för Orvar. Har fått order av grannen att jag inte får bära upp Orvar utan säga till honom när han ska upp.

Efter att vi fikat så ringde en sköterska från neurokirurgen. På min fråga var Bertil stod uppsatt för ett besök så sa hon i mitten av november. De hade ca två månaders väntetid. Jag blev alldeles förtvivlad och sa att så länge kan vi inte vänta. Hon skulle kolla och återkomma.

När jag var på väg till tippen med skräpet så ringde sköterskan igen. Hon hade hittat en tid den 22 oktober. Det är fortfarande länge att vänta tycker jag men i alla fall betydligt bättre än i mitten av november. Så nu ska vi planera för ett besök den 22:a. Men det är bara ett besök hos läkaren och då vet man inte vad som händer. Vi får nog slåss för en operation och om så ska ske vänta igen. Jag blir så trött. Bertil har gett upp förhoppningarna.

Har ringt och informerat sonen att vi kommer på måndagen före med husbilen. Skönt att han bor där så vi kan parkera hos honom.

Maten smakade gott i dag. Inte så konstigt när det serverades ärtsoppa med fläsk och tunna pannkakor med sylt. Det var alltid Bertil som stod för pannkakorna förr men jag har blivit en hejare på de nu.

Nu tar jag kväller. Ha en bra kväll.

oktober 10, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Onsdagen den 9 Oktober.

Ringde tidigt till neurologen i Linköping. De skulle ringa tillbaka 13.30. När de gjorde detta så hade jag hamnat på fel ställe. De sa att Bertil väntade på att få träffa en neurokirurg men kunde inte säga hur han stod på listan. För att få svar på detta så skulle jag ringa ett annat nummer. Jag gjorde detta men där fick jag besked att det var för sent och jag fick återkomma i morgon?

Vi åt frukost och sedan så gjorde jag inte så mycket. Drack kaffe och åt ostkaka till. Den hade jag köpt i går. Vi tycker mycket om ostkaka.

När jag pratat med Linköping så åkte jag till en däckfirma med en lapp med all information jag hittat på däcken till husbilen. Ville veta om det var vinterdäck på eller ej. Fick till svar att det skulle finnas en alptopp eller snöflinga på däcket men det hade jag inte sett. M+S betyder bara modd och sand sa han. Han ville jag skulle komma förbi med husbilen och visa däcken. Ska göra detta när vi kör med den nästa gång.

På frågan om Corollans däck var åretruntdäck så var de det men han trodde inte de skulle gå igenom besiktningen, för de var slitna. De var också nio år gamla. När jag tänker tillbaka så sa vi nog förra året att det var dags att sätta på nya däck det här året. Om jag riktigt tänker efter. Jag fick ett kostnadsförslag som jag nog ska godkänna. Ska tänka på det lite bara.

Fortsatte sedan till MAXI. Där träffade jag ett par bekanta som jag pratade lite med. Christina som jag klappade vargarna ihop med för flera år sedan . Det var före olyckan skedde på Kålmorden där en vårdare blev dödad av en varg. Vi hade trevligt med vargarna. Det var häftigt.

Sedan pratade jag med en som har det jobbigt med sin livspartner liksom jag. Tänk vad livet kan vända för en del.

När jag kom hem så låg det post i brevlådan. Paketet med strumpor som jag skickat tillbaka för att de var för små kom tillbaka? Ändå fick jag hjälp med att adressera paketet på postkontoret? Får åka dit i morgon igen.

Det låg även ett brev från Linköping med besked att Bertil inte var hjälpt med en shunt och därför var avskriven från neurologen i Linköping. Tittade på datumet brevet var skrivet och det var den 25/9. Alltså en vecka innan jag pratade med Andreas, läkaren, som jag pratade med förra onsdagen. Då hade han ju ändrat åsikt och nu väntar Bertil på besked om nästa besök. Undrar vilken omväg detta brev tagit. Men innan jag såg datumet så gick jag i taket och blodtrycket steg i höjden. Puuh!

Det blev även en liten promenad med Anni. Gick förbi där de eldade upp fyra bilar i lördags.

Inte alls lång ifrån där vi bor.

När jag kom hem så planterade jag lika dana växter som häromdagen i en bunke som ska stå utanför köksdörren.

I kväll så åt vi panerad spättafilé, stekt med ananasringar och purjolök. Skirat smör till och vatten. Potatis och grönsaker. Gott.

Serverade oss var sin lite skål med vindruvor och en clementin framför TV:n. Bertil stoppade i sig sina bums men jag har mitt kvar till senare. Ska se på ”Fråga veterinären” till att börja med sedan så ska jag leta efter något annat intressant. God kväll.

oktober 9, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Tisdagen den 8 Oktober.

Lyckades med att få Bertil att sitta på brädan i badkaret. Det är lite svårt att få honom på plats. Han förstår inte riktigt hur han ska göra och mina instruktioner går inte helt hem. Men till slut så var han nyduschad och ren. Jag körde några varv med rakmaskinen och det gjorde susen.

Efter frukosten så ringde jag till neurologen i Linköping. Telefontiden är mellan 7.00 och 11.000 men dagen samtal hade redan fyllt dagens kvot. Får vara lite mer på alerten i morgon. För vi är nyfikna på vad de kommer fram till och om någon tid är bokad för Bertil.

Jag ögnade igenom Hemmets Journal, som kommer i brevlådan på tisdagarna. Sedan så åkte jag till MAXI. Handlade en del där. På tisdagarna så har pensionärer 5% rabatt. Det gäller att passa på.

När jag kom hem så planterade jag lite höstväxter i en kruka som står på altanen. Den här vintern så får jag nöja mig med Ljung bl a.

Vi ser den från köksfönstret och från vardagsrummet också.

Fixade kaffe och åt en kanelbulle från MAXI. De kostade bara 5:-/ st. Men mina hembakade är mycket godare. Ombyte förnöjer dock.

När jag kom hem så stod den nya lite större soptunnan på uppfarten. Det var snabbt jobbat. Han jag pratade med sa ca 14 dagar. Inte vanligt att saker och ting går fortare än de säger. Jag var nyfiken på om de tagit med den gamla tunnan och de hade de gjort. Den var helt full och de tömmer inte tunnorna på våran gata förrän på torsdag. Så det var ju bra att få den nya redan i dag.

I dag så bakade jag grönsaker i ugnen. De sista 10 minuterna så lade jag på ett par tjocka grillkorvar och en tomat. Det smakade gott, tyckte jag i alla fall. Bertil kommenterade det inte.

Så fort vi satt oss i soffan medan diskmaskinen gjorde sitt jobb så bad Bertil om riskakor. Han vill gärna ha något att äta. Jag får hålla igen annars så blir han för tung. Han rör ju inte på sig så det är lätt att gå upp i vikt. Frukten kan jag inte heller låta stå framme för då tar de fort slut. Är man diabetiker så räcker det att äta en frukt om dagen. Jag har blivit en matpolis, tyvärr.

Damen som var här angående anhörigstödet anmälde oss till avlastning i 10 tim/mån. Den bekräftelsen kom i dag. Det betyder att jag kan åka hemifrån och få någon som ser till Bertil. Vet inte om jag behöver utnyttja detta men om jag behöver så är det O. K.

oktober 8, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Måndagen den 7 Oktober.

Gick inte upp förrän efter nio i dag heller. Tog först en dusch innan jag började med frukosten.

Satte sedan igång med att ringa KSRR angående att byta upp oss till en större soptunna. Försökte att fixa detta på nätet i går men gick bet på det. Nu så kommer det en större tunna om ca 14 dagar mot en penning lite över 300:-. Mannen i andra ändan i luren började förklara varför det kostade så mycket så som han själv tyckte det var lite magstarkt.

Fortsatte sedan att kolla upp hur jag skulle gå till väga för att skicka tillbaka stödstrumporna jag skickade efter för ett tag sedan. Trots rätt skonummer så räckte strumporna bara upp på halva vaden.

Sedan så gick jag ut och röjde i bagaget i husbilen. Visste att det skulle finnas några Cava i en låda och hittade fyra stycken. En massa andra matvaror som vi brukar ha som reserv när vi kör till Spanien plockade jag också in. Flyttade runt stolarna och plockade in grejer till vårt garage som det inte är någon mening med att köra runt på här i vinter. Det blev riktigt fint och ordning. Kollade in i bilen och där var det ca 11 grader. Precis vad jag ställt in värmen på.

Vill inte göra för mycket för jag vill att vi snart ska åka iväg till Linköping med Bertil. Men vi väntar fortfarande på kallelse därifrån.

Åkte till posten och skickade iväg strumporna. Fortsatte sedan till soptippen och kastade lite skräp från garaget. Det finns mycket mer som ska till tippen men nu så har i alla fall detta lass kommit iväg.

Vårt goda frukostbröd är så gott som slut och jag satte igång med att baka grahamsbullar. När baket var klart (det går ganska fort) så åt vi äggsmörgås till en burk öl.

Min ranson.
Naturligtvis så hade jag hjälp av Missan.

I går när jag tittade på ”Brott och polis” så körde en av bovarna genom Mariedam. Men såg inte röken av våra bekanta som bor på den vägen. Undrar om de är medskyldiga?

I kväll så är jag lite trött. Har fått gjort en hel del i dag. Pratade med grannarna som brukar vakta huset när vi är i väg till Spanien. De jobbade på sin tomt. Jag fick order om att säga till när Orvar ska in till vinterförvaring inne i huset på andra våningen. Han är alldeles för tung för mig. Skönt att ha så goa grannar.

Så var den här dagen snart slut och bara lite TV tittande kvar. God kväll gott folk.

oktober 7, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Söndagen den 6 Oktober.

Ja då var kylan här. Runt nollan när vi åt frukost vid niotiden. På FB låg ett minne ute. Det var för tre år sedan.

Välkomnande för tre år sedan. Det var kompisar från Malmö som hälsade oss välkomna till campingen i Bolnuevo.

I går kväll så brann det filera bilar här i Oskarshamn. Fyra bilar brann inte så långt ifrån oss. Polisen vet ännu inte hur det kom sig.

Sov länge i dag också. Hade varit uppe och hjälpt Bertil på toan vid fyra tiden och hade svårt att somna om. En som det var full fart på var Missan men Anni låg kvar i sängen och trynade.

Jag har dragit ner på frukosten. Bertil slutade med kokt ägg för ett tag sedan men jag har fortsatt att koka ett till mig. Men nu så har jag skippat det. Så det blir bara te, jos och smörgås för min del. Bertil har Yoggi, jos och smörgås. Sen äter han ju 6 piller. Det är för högt blodtryck, diabetes, blodförtunnande och blodfetter.

I dag så åt vi de tunna pannkakorna som blev över i torsdags. De smakade gott med sylt och grädde till kaffet.

Anni och jag tog en promenad efter kaffet. Det var ingen värme och det är svårt att inte jämföra med hur de har det i Bolnuevo. Ser ju på FB hur fler och fler av våra bekanta kommer ner till campingen. Det svider lite.

Det kändes som om det kunde börja regna när som helst när vi promenerade. I går kväll så kom det en skur när jag drog ner persiennerna i sovrummet. Så vädret är inte så pålitligt precis.

I kväll så åt vi kebabspett igen. Den här gången så hade jag dem inte inne i ugnen lika länge som sist. Förra gången så blev de torra, i dag så blev de betydligt godare. Jag lät klyftpotatisen och grönsakerna vara inne i ugnen själva en stund först innan spetten fick gör dem sällskap. Jag kan varmt rekommendera grillspetten som ligger i kylskåpen tillsammans med hamburgarna på MAXI.

Nu får vi vänta extra länge på ”Brott och polis” för det är final på Världens barn galans insamling i kväll. Poliserna kanske tar ett par tjuvar till i kväll.

oktober 6, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Lördagen den 5 Oktober.

Sov till nio i dag. Gick upp och fixade frukost. Vi hann precis äta klart till Melodikrysset började. Bertil tittade på TV istället för att hjälpa mig. Det var länge sedan vi löste krysset tillsammans.

När krysset var klart så hörde jag ett oväsen ute. Då såg jag att det stod en ”gubbe” i skogen bakom grannen och sågade med en motorsåg. Då fick jag bråttom ut. Det var grannens måg som hade kapat några grenar på deras körsbärsträd som står på deras tomt. Nu så tog de bort lite sly och döda träd bakom tomten.

Vid tomtgränsen så står det en buske på vår tomt som växer upp och bara blir högre och högre. Vi brukar tukta den med jämna mellanrum. Nu var det dags och jag hade tänkt göra det bara brännässlorna dött. Jag bad att mågen skulle ta bort buske åt mig men lämna så pass mycket att det blev ett hinder för Anni att komma förbi. Naturligtvis fick jag hjälp med detta. Å, vad det är gott med goda snälla grannar.

Nedanför Ölandstoken växer busken.
Så blev det.

Det blev kanelbullar till kaffet i dag också. Sedan så åkte jag till LIDL och handlade lite. Sedan tog Anni och jag en promenad. I dag hade jag letat fram en bra halsduk och vantar som skulle passa till vinterjackan.

Det var lite dragit om huvudet men efter en stund så åkte vantarna av och jag knäppte upp jackan. Träffade på två hundar med deras matte på hemvägen. Trevligt.

Väl hemma igen så tog jag mig en liten napp på sängen innan det var dags för mat. Hade köpt fläskkotletter utan ben på LIDL som jag stekte. Kokade grönsaker till. I dag så åt inte Bertils upp alla grönsakerna. Han tycker inte det är gott sa han. Det tycker inte jag heller att det är i längden men han är ju diabetiker och ska inte äta potatis, ris eller pasta och då finns det inte så mycket mer att äta till än grönsaker. På frågan om vad han vill ha i stället så kan han inte svara på detta. Det är inte lätt att veta vad jag ska göra. Inte lätt att variera maten utan att få hjälp med detta.

Nu är det kväller igen och vi får väl se på TV i brist på bättre alternativ. Det är tjatigt i längden. Saknar Spanien.

oktober 5, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Fredagen den 4 Oktober.

Före klockan fem i morse så fick jag bädda men nytt underlakan i sängen. När jag senare på förmiddagen tvättade det lakanet så glömde jag hälla i tvättmedel i maskinen. Tror att jag har blivit smittad av Bertil. Men det är ju det senaste nu att det inte behövs tvättmedel?

Somnade om och sov lite längre än vanligt. Efter frukosten så fick jag besök av en dam från anhörigverksamheten. En mycket sympatisk människa. Hon hade mycket bra information som jag tog till mig.

När hon gick så satte jag igång med att baka kanelbullar. Det är ju kanelbullens dag i dag. Kaffet var färdigt när bullarna var färdiga och de var ovanligt goda.

Dags att jäsa.
Färdig bakat och kaffebrickan är laddad. Lite att knapra på till Anni och Missan också.

Efter att ha njutit av dessa goda bullar så stoppade jag om dem som låg på diskbänken, för att kallna, ordentligt för att Bertil inte skulle kunna norpa några medan jag var i stan.

Bertil behövde några joggingbyxor att byta med så det blev ett besök på Cubus. Gjorde en liten marknadsundersökning i affärerna runt omkring men Cubus vann. Hade tänkt att handla lite inför helgen men orken var slut. Tog dock en sväng till Dollarstore på hemvägen. Där hittade jag ett par byxor till som jag köpte.

Regnet hängde i luften när jag kom hem så i stället för promenad så blev det en liten lur i sängen. Både Anni och Missan kom och gjorde mig sällskap.

Sedan var det dags för att få något i magen. Medan jag gjorde varma varma mackor så ringde en kär vän till oss och vi pratade en stund.

Det blev fyra mackor till oss var som vi drack öl till. Länge sedan vi åt varma mackor.

Skinka, ananas och ost samt kaviar och ost.

Tyvärr så blir det inget Doobidoo i kväll för ”Världens barn insamlingen” har tagit över televisionen. Likaså radion har i dag nästan bara handlat om insamlingen och värdensbarnsloppet i Kalmar. Som det är nu så är det svårt att angagera sig i detta när vi har ett sådant kaos hemma hos oss. Vi har nog med oss själva. Lite själviskt kanske men man är sig själv närmast.

oktober 4, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Torsdagen den 3 Oktober.

När vi skulle äta frukost så ringde en dam från anhörigstödet. Vi kom överens om att han skulle ringa lite senare.

Vi hann äta upp råkosten så ringde mobilen igen. Det var hjälpmedelscentralen. Vi kom överens om att de skulle komma med en toasits som är lite högre.

Birgitta som damen från anhörig stödet ringde igen och vi kom överens om att hon kommer hem till oss i morgon. Då ska jag ta reda på vad det finns för hjälp att få. Men nu känner jag att jag orkar en hel del till.

Det dröjde inte så länge innan arbetsterapeuten kom. Hon ville se hur Bertil lade sig i sängen och tog sig upp samt se hur han satte sig på toan. Bertil tyckte att hon var lite omständig. Vad angår att få en el rullstol så är det papper som ska fyllas i och intyg hit och intyg dit. Sedan så ska de godkänna eller inte. Det verkar väldigt omständigt men vi börjar väl med det.

Bertil var kaffesugen när besöket gått och vi drack kaffe med bullar till. Sedan så var det dags för Annis och min promenad. Men i dag var det kallt att gå och jag frös om händerna. Bara 9 grader ute och när jag kom hem så kom det lite fina regndroppar.

Tog Corollan till Maxi. Hade tagit fram vinterjackan. Den behövs nu. På Maxi köpte jag bl a batterier till mitt tangentbord så nu fungerar det igen. Bra!

På hemvägen så hittade jag fina kuddar på Rusta. Tag tre och betala för två. Nu ville jag egentligen bara ha två men vad göra. Det var ju mina kuddar, det stod Anitha på dem, eller hur?

Visst är de fina.

Den tredje kudden får följa med ut i husbilen. Bertil har inte kommenterat dem än. När jag var på Rusta så ringde en vän som är på campingen i Bolnuevo nu. Hon hade 30 grader och hade hängt vid poolen. Tänk att förra året så här dags så var vi också där. Vad jag saknar detta men vi får vara glada om Bertil blir så bra att vi kan åka dit nästa år. Vi får trösta oss med det. Ha de nu så bra alla ni där mera och njut.

Torsdag och ärtsoppa som vanligt. Som avslutning tunna pannkakor med sylt. Nu så ska vi se på TV som vi brukar.

I dag har det varit en bra dag tack vare telefonsamtalet från Linköping i går.

oktober 3, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Onsdagen den 2 Oktober.

En jobbig morgon att vakna till. Halv sex vaknade jag och kunde inte somna om. Lade mig i soffan med en filt och somnade efter en stund.

Bertil var svår att få upp i dag så det blev en sen frukost. Ringde sedan hjälpmedelscentralen och stötte på om en eldriven rullstol.

Satt sedan och googlade på anledningarna till varför inte läkaren ville operera. Tyckte det var långsökta anledningar.

Kaffe och knäckebröd fick utgöra lunchen. Sedan ringde de från hjälpmedelscentralen och vi kom överens om att de skulle höra av sig i morgon om vad som vi kan få hjälp med samt med anhörigstöd. Nu känns det som att det inte är ide att vänta på att allt ska ordna sig. Vi behöver hjälp med lite av varje.

Anni och jag gick iväg på en promenad så jag kunde rensa lite i huvudet. Under tiden vi går så ringer läkaren från Linköping och säger att han har goda nyheter. De har beslutat att gå vidare och låta Bertil träffa en neurokirurg. Han påpekade att det fanns risker med en operation men jag tycker inte vi har något val. Sa också att det måste gå fort och att vi inte kan vänta så länge till. Han lovade att skynda på och skulle prata med sköterskan, som han kände väl om det.

Det kändes mycket bättre med en gång. Ringde till sonen i Linköping och berättade de goda nyheterna och vi tycker båda två att det är värt riskerna med en operation när det ser ut som det gör.

Berättade för Bertil när jag kom hem och han tyckte också det kändes bättre i dag än i går. Nu kan vi se framåt igen. Han är inte orolig för operationen och hjärtligt trött på att inte kunna gå ordentligt samt inkontinensen.

I dag så orkade jag laga mat igen och det blev makaroner och köttbullar. Maten smakade bra och mätta blev vi båda två.

Sedan så ringde min kära lillebror och vi pratade en lång stund. Han hade läst här i går och förstod att vi hade det jobbigt. Skönt att ha en bra och nära relation med lillebror.

Batterierna är slut i tangentbordet som hör till paddan och jag får skriva på skärmen och det är jag inte van vid. Glömmer bort mig och skriver på tangentbordet och då blir det inget här på skärmen. Jag ska köpa nya batterier i morgon. Kollade vad det är för batterier så nu vet jag det. Det är sådana här problem som Bertil alltid tog hand om förut. Nu är det jag som får ta tag i saker och ting. Men jag vänjer mig och kan mer än jag tror.

Avslutar för i dag med mycket mera hopp om framtiden. Livet går vidare.

oktober 2, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Tisdagen den 1 Oktober.

Först så ringde jag till neurologen i Linköping. De skulle ringa till baka fem i två. Under den tiden så hann vi äta frukost och jag plockade in de flesta möblerna från altanen i förrådet. Lämnade bara två stolar och ett litet bord under köksfönstret. Så att Missan har lättare att hoppa upp på fönsterblecket och ringa på. Å, vad tråkigt och tomt det ser ut.

Till kaffet i dag så åt vi upp fläskpannkakan som blev kvar i går. Sköterskan ringde vid tiden som avtalat. Hon hade som förklaring att de inte hade mitt nummer i torsdags när läkaren skulle ringa. Konstigt när jag fick tiden till torsdagen så pratade vi i telefon. Nu så skrev sköterskan upp mitt nummer. Varför gjordes det inte förra gången.

Vid fyratiden så ringde läkaren väl påläst. Han kom med många argument för att Bertil inte skulle bli hjälper av en shunt. Men jag köper inte hans resonemang. En shunt är enda botemedlet något annat hade han inte att komma med. Jag orkar inte se Bertil bli sämre och sämre utan att något görs. Till slut så lovade läkaren att ta upp vad jag sagt med teamet i morgon och återkomma till mig. Jag ger mig aldrig. Annars är det bara att kasta in handduken och det vill jag inte.

Efter att ha redogjort för Bertil om telefonsamtalet så behövde jag rensa tankarna så Anni och Jag tog en promenad på en timma. Det var välbehövligt.

Att laga mat fanns det ingen ork till utan jag åkte till ett nytt ställe som sålde kebab. Där vi köpt kebab förr har blivit dåligt. Inget gott bröd och konstigt kött. Så det var dags att pröva något nytt. Den här kebaben var god men Bertil hade svårt att få i sig den. Han har svårt att hantera kniv och gaffel när det ska skäras. Alltså blir det ingen kebab på ett tag.

Bertil har redan gått och lagt sig. Han tittar på TV:n i sovrummet tills han somnar. Jag sitter i soffan med mina kära vänner Anni och Missan. Vi ska titta på Fråga Lund till att börja med.

oktober 1, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Måndagen den 30 September.

I morse hade vi lite att stå i före frukosten. Först så duschade jag sedan hjälpte jag Bertil att ta sig i badkaret. Han har en sittbräda men det är inte enkelt för honom att komma dit. Bara att lyfta benen över badkarskanten är nästan omöjligt. Jag hjälper honom att tvätta sig men duscha av sig får han göra själv. Sedan ska han ta sig ur badkaret och det är lika jobbigt som att ta sig i.

När vi sedan ätit frukost så var det tid för Anni och mig att åka till veterinärn. Det är inte långt dit för det finns i Kristinebergs centrum. Anni hade ju hostat när jag ringde i fredags för att få en tid. Men sedan i går så hade hon inte hostat alls. Men jag tyckte det var lika bra att åka dit när jag nu hade en tid.

Naturligtvis så kunde de inte säga vad som orsakat hostan men veterinären gick igenom Anni ordentligt. Hon har en trasig tand som behöver tas bort. Det tänker jag ta med djursjukhuset i Kalmar när vi är klara med Bertils bekymmer. För Anni har problem med att sövas. När vi kastrerade henne så slutade hon att andas när de sövde henne. De fick andas åt henne och om hon ska sövas igen så vill jag att det sker i Kalmar där det fins resurser. Men eftersom hon inte verkar ha några problem med den trasiga tanden nu så vänta vi med att dra ut den.

Det blev bara knäckebröd till kaffet i dag, det är ju bara måndag. Sedan tog Anni och jag en promenad. Veterinären tyckte att Anni var lite mullig så det ska bli lite bättre med motionen framöver. Det är ju bra för mig också.

Sista biten hem är genom skogen.
Kommer du, eller? Det är bara att hoppa matte.


Hittade svam precis innan vi kom till vår tomt. Tyvärr inget matsvamp.
Då var vi hemma.
Dessa varelser kommer också att sakna Spanien.

Jag lämnade av Anni hos Bertil och tog en tur till Lidl. Behövde fylla på lite. Sedan var det dags för mat. Fläskpannkaka i ugnen. Min skapelse är riktigt god. Övning ger färdighet. Vi fick en åskådare när vi åt.

Det där får ni ha i fred tycker Missan.

Det kom ett samtal från Spanien i dag. Där har dom det ljuvligt med en god värme. Å vad härligt det hade varit att vara där. Förra året så var vi där vid den här tiden. Men vi får sikta in oss på att komma iväg nästa år i stället. Vi glädjer oss åt dem som är där nere. Ha det så bra!

Här får vi nöja oss med att tillbringa kvällen framför TV:n.

Bertil har gått utan rullatorn inne i eftermiddag. Han har ju så dålig balans och stapplar fram. Jag kan ju inte tvinga honom. Han säger att det är så jobbigt med rullatorn. Envis som synden. Hoppas nu att han inte ramlar och bryter något. Jag ska ringa till Linköping i morgon och trycka på. Det här börjar bli olidligt.

september 30, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Söndagen den 29 September.

Ännu en dag i september. Det har inte hänt så mycket i dag. Frukost, fika och middag. Frukosten som vanligt, Bertil åt Yoggi, Jos och havremacka. Plus 6 piller. Jag åt, ägg och havremacka som sköljdes ner med Jos och en mugg te.

Till kaffet så värmde jag vaniljbullar från frysen. Alltid lika gott. Såg att bullarna börjar minska drastiskt i frysen. Så det blir till att baka så småningom.

Maten bestod av ugnsbakad fjällröding i sås som vi åt kokt potatis och grönsaker till. Mouserande vatten drack vi till detta. Gott!

Anni och jag tog en promenad i ett mulet väder. Träffade på två hundar med sina mattar. Vi stannade och hälsade båda gångerna. Trevliga mattar tyckte jag och Anni tyckte hundarna var trevliga också.

Promenaden tog ca en timma så det blev en liten stund på sängen när vi kom hem. Det tyckte både Anni och jag var skönt.

I kväll så ska vi till Askersund en sväng och se hur det går för våra rånare. Det verkar som om poliserna är skickligare än rånarna. Kanske inte så konstigt, poliserna är ju proffs och rånarna är amatörer.

september 29, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Lördagen den 28 September.

Började skriva här tidigare. När jag skulle fortsätta så var allt jag skrev förut borta. Så jag börjar igen.

Frukost sedan Melodikrysset. Kollade regnmätaren och där var det vatten må ja säga.

15 mm.

Lade ut en efterlysning på FB där jag ville komma i kontakt med andra som hade problem med NPH eller vattenskalle som det också kallas.

Fick stor respons på inlägget och en kompis från Husbilsklubben .se hörde av sig. Hennes svägerska hade opererat in en shunt av den orsaken. Jag fick telefon nummer till henne efter att hon (svägerskan) godkänt det. Ringde henne och fick bra information. Hon hade fått en remiss av sin sjukgymnast som misstänkte NPH på grund av hennes gång. Bertils gymnast gav honom två program att öva på när han var där förra hösten för gång- och balanssvårigheter. Så olika kan det vara.

Hade svårt att hitta på vad vi skulle äta i dag så jag åkte iväg till Maxi. Där hade jag turen att träffa på en ”gammal” jobbarkompis från när jag jobbade på OK. Det var ett tag sedan vi träffades och hade lite att prata om. Hon tipsade om mat inför kvällen och vi sa att vi skulle träffas lite längre fram och ta en fika på stan.

När jag kom hem så fikade vi med kaka i soffan framför TV:n. Bertil sitter där hela dagarna med TV:n på. Men när jag frågar vad han ser på så kan han inte redogöra vad det handlar om. När de bygger om bilar är hans favoritprogram.

Det var många som hörde av sig på FB och önskade oss lycka till med Bertils tillfrisknande. Tack för detta. Nu måste vi få besked i veckan som kommer annars vet jag inte vad jag tar mig till.

Det blev dags för mat och då så gjorde jag det kompisen tipsade om. Kebabspett och pommes i ugnen. Nu hade jag ingen pommes men gjorde klyftpotatis i stället. Allt in i ugnen på samma plåt. Smidigt. Och vad gott det var.

Jag blandade i lite grönsaker också.
Å, vad gott det blev.

Det har inte regnat något i dag men vädret har varit ruggigt ändå. Hoppas de har haft det bra på Öland under skördefesten i alla fall.

Jag ska festa till det lite i kväll när Bertil lagt sig. Lite kaffe och kaka som blev över i eftermiddags.

Sist men inte minst:

Grattis min käre lillebror på din namnsdag!

september 28, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Fredagen den 27 September.

Efter frukosten så satte jag mig med paddan och gjorde lite kontorsjobb. Beställde mer inkontinensskydd på VC, ringde till veterinären och ville ha en tid till Anni för hon har hostat ett par dagar nu. Inte hela tiden men lite då och då. Det verkar som hon känner ett obehag i halsen och hostar. När hon får annat att tänka på så glömmer hon att hosta. Får komma dit på måndag och kolla. Om det var akut så skulle jag ringa till en annan veterinärstation sa dom. Tycker att vi kan vänta till måndag.

Mailade sedan till Caravan Club och bad att de skulle ändra medlemskapet från Bertil till mig. Som det är nu så får Bertil mail från dem och jag tycker det är bättre att jag har den kontakten nu. Det tog inte en timma ens innan jag fick ett mail att namnbytet var klart. Snabb service. Där finns mycket att lära för många.

Fortsatte sedan med Husbilsklubben.se. Där betalade jag medlemskapet till och med 2021. Bra att ligga lite i förväg. Sedan så stängde jag kontoret för i dag.

Fick sedan ett trevligt samtal från Monika från Piteå. Vi har bott grannar i Spanien. Alltid roligt att prata med henne. De står i startgroparna inför årets resa till Bolnuevo.

Tog itu med att plantera isär pelargonierna. Det blev sju stycken som nu har placerats inomhus utom en som står på bordet utanför köksfönstret.

Alla på rad.
Tre fick pryda köksfönstret.
Två fick förgylla i vardagsrummet.
Köksbordet fick en också.
En fick stå kvar ute, tror den är skyddad mot kyla på bordet.

Nu så ska vi se hur länge de klarar sig inomhus. Jag är inte så bra med pelargoner inne. Det är lättare att få dem att trivas ute.

Tog upp lite räkor till kvällen och värmde pannkakorna som blev över. Pannkakorna åt vi till kaffet som lunch. Jag hade gjort många så vi fick tre var. På det stod vi oss bra till kvällen.

När det var dags att skala räkornas stängde jag dörren till köket så att jag fick vara i fred för Missan. Serverade räkorna till Go kväll. Hade tänkta vänta till Doobidoo men klarade inte att hålla mig så länge.

Goda var dom i alla fall. Nu så kan vi njuta i lugn och ro medan vi tittar på TV.

Är lite sugen på Skördefesten på Öland. Men tack vare att det regnar lite så känns det rätt O. K. att vara hemma. Värre är det när man läser om hur våra vänner är på väg söderut.

Siat men inte minst.

Grattis min käre bror på din namnsdag.

september 27, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Torsdagen den 26 September.

Vaknade tidigt och gick upp en stund. Somnade sedan om och gick upp halv nio.

Åt frukosten i lugn och ro. Sedan så körde jag till Maxi där jag köpte några levande blommor. Hade tänkt köpa ett par nya krukor också men de hade inga fina.

Bytte ut plastblommorna till levande. Vi ska ju inte åka hemifrån i vinter.

Med levande krukväxter i fönstret så fikade vi med blåbärsmuffins i soffan. De är ju så goda. Det finns en kvar och den ska jag njuta av när Bertil har gått och lagt sig.

Funderar på att köpa lite flera krukväxter så småningom. Ska även plantera om pelargonerna som är ute till egna krukor och ta in dem.

Bra för inneluften stod det på lappen.
Bättre än plast.
Missan har precis kollat krukväxten.
Dessa fick också godkänt.
Den här har klarat sig ett tag nu.
En ny favoritplats, under bordet.

Läkaren Andreas från Linköping skulle ringa klockan 15.45 men jag fick vänta förgäves. Blev mycket besviken och tänker ringa dit på måndag igen. Inte heller från hjälpmedelscentralen har de ringt. Det var i måndags jag ringde dit och de skulle höra av sig. Men de sa visserligen inte när. Vi behöver en eldriven rullstol för att kunna ta en promenad i omgivningarna.

Värmde ärtsoppa i micron och bakade pannkakor till middag. Smakade kungligt gott.

Orvar har fått jobba i dag. Gräset växer inte men maskros skaften sticker upp och dem får han ta. Han var inne hos grannen ett par vändor också.

Nu ska vi titta på TV ett tag. Vet inte vad jag ska se på medan något hittar jag väl alltid.

september 26, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Onsdagen den 25 September.

En höstdag med moln och ingen värme. Efter frukosten så klippte jag Bertils hår och mustasch. Det var ovanligt jobbigt då han hade svårt att hålla upp huvudet som bara ville nicka framåt. Till slut så blev jag klar. Tog rakmaskinen och rakade honom i ansiktet också. Första gången jag gjort detta.

Sedan så lade jag mig en stund på sängen. Genast så kom Anni och Missan för att göra mig sällskap.

Lite trångt men skönt.

Satt sedan och lade in bilder på vår bil hos Husbilsklubben.se. Det var lite pilligt men till slut så fixade jag det. De har ju gjort om lite sedan jag lade in bilder där sist.

Fortsatte sedan och gjorde ett album med bilder från Bolnuevo i paddan. Det blir lite lättare att hitta bilder när man vill leta efter dem. I vinter får jag väl nöja mig med dessa bilder nu när vi inte kör ner till Spanien.

Kokte fisk till Missan. Det blev fyra portioner. En del i glasburk och tre delar till frysen. Missan tyckte det smakade gott. Vi fick nöja oss med grönsaker och tjock korv. Nyttigt och helt O. K.

I kväll så ska jag se ett program om katter och utfodring. Missan äter som en häst och börjar bli lite rund om magen. Kan kanske få lite tips där. Som tur är så rör hon ju på sig ordentligt men snart så måste jag minska på maten.

september 25, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Tisdagen den 24 September.

Började dagen med dusch och frukost. Fick hjälpa Bertil att tvätta sig. Han blir bara sämre och sämre. Väntar nu bara på besked från Linköping. Om han ska ha någon chans att bli bättre så är det bråttom. Jag har ju ett samtal med läkaren till på torsdag inbokat men hoppas att han hör av sig innan dess om att de går vidare med shunt.

Väntar också på samtal från hjälpmedelscentralen om elrullstol. Måste ju ansöka om en sådan och då behöver de höra av sig. Vänta, vänta det är inget annat än vänta.

Efter att vi druckit kaffe så åkte jag iväg med Corollan. Åkte först förbi återvinningen och slängde papper, plast, tidningar och glas. Fortsatte sedan till Maxi. Pensionärsrabatt på 5 % idag. De försökte lura mig på 10:-. Om man köpte två kryddburkar så skulle det kosta 25:- men en av burkarna plussades på citronpeppar refilerna jag köpte. Men jag fick hjälp med detta och gick därifrån med en tia i fickan. Rätt ska vara rätt.

Det blev pizza från Maxi i dag. Bara 22:- för att det var kort datum. Alltså åt vi den till kvällen. I dag så drack vi vatten till i stället för öl. Det var ju bara tisdag i dag.

Köpte även några pumpor på Maxi, vi kan ju inte åka till skördefesten på Öland som sker nu i helgen.

Dessa står sig till nästa år också.

Snart börjar ”Fråga Lund”. Det ska Missan, Anni och jag titta på. Bertil har redan gått till sängs. Det var allt från i dag, folks.

september 24, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Måndagen den 23 September.

Höstdagjämning.

Det förta jag gjorde i dag var att ringa till hjälpmedelscentralen. De har telefontid mellan åtta och nio. Sa att vi behöver en elrullstol för att jag ska orka ta med Bertil ut. Som det är nu så måste vi ta bilen någonstans där det inte finns några backar. De skulle höra av sig. Men ingen tog kontakt under dagen. Får väl se om de ringer i morgon.

I går så laddade jag Bertils dosetter för fyra veckor framåt. Det är sex piller på morgonen och ett på kvällen. Mycket pillgöra. Förr så var det Bertils jobb men nu så har jag tagit över.

Solen har skinit hela dagen men det är inte så varmt längre. Står i startgroparna för att ta in möblerna men det tar emot.

Drack kaffe i soffan i dag. Vi gjorde inte så mycket i dagutan tog det bara lugnt.maten bestod av fläskpannkaka med fläsk. Mjölken sinade så vi fick bara ett glas var.

I går kväll så såg jag på ”Kapten klänning”. En dokumentär i rena polisserie genren. Får se vad jag hittar på till kvällen.

september 23, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Söndagen den 22 September.

Började dagen med att byta och tvätta underlakanet i sängen. Inkontinentskydden hade inte gjort nytta i natt. Så kan det bli när man lider av NPH.

Även i dag så hade vi en härlig varm dag. Plötsligt ringde det på dörren. Där stod det en kompis. Han har jobbat på samma ställe som jag och Bertil. Han har även haft en husbil för många år sedan. Då gjorde vi sällskap ibland. Kul att få besök. Det var dags för kaffe så han kom precis lagom.

Ringde sedan och pratade med en väninna sommar fått en tuff diagnos och pratade en stund. Hon har jobbat som arbetsterapeut och jag var nyfiken på om hon jobbat med rehabilitering av NPH patienters rehabilitering, men det hade hon inte. Vi hade lite annat att prata om.

Tiden bara försvann och det blev dags för mat. I dag slog jag på stort. Spättafilé, ananasringar, purjolök och skirat smör till kokta grönsaker.

Under arbete.
Smarrigt värre.

Missan har varit väldigt aktiv i dag. Ute så har hon anfallit Anni. Legat och smugit och sedan hoppat fram. Även inne så höll hon på så. Ibland när Anni kom ut i hallen från köket så gjorde hon en rivstart, precis som att hon blev skitskraj. Tur att vi har underhållning. Det går inte att hålla sig för skratt.

I kväll så är det lite att se på i TV. Först så blir det Brott och Polis under tiden jag spelar in Över Atlanten och som avslutning Playa del Sol.

Sedan är det nog dags för sängen.

september 22, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Lördagen den 21 September.

I natt så mådde jag inte bra. Trodde ett tag att jag skulle vomera men det hjälpte med att göra nr 2. Tog dock med en hink till sängkanten för säkerhets skull.

Mådde fortfarande inte bra när det var dags att gå upp. Så jag fixade Bertil lite Yoghurt och piller och lade mig igen. Låg sedan och löste Melodikrysset.

När det var klart så kände jag mig så bra att jag duschade. Sedan så satte jag på kaffe. Gjorde iordning frukostmackor som vi skulle haft tidigare. De smakade gott ute på altanen.

Bertils naglar på händerna bara växer och växer. Jag bad honom att klippa dem. Han klippte en tumnagel om och om igen. När jag påpekade att han kulle klippa de andra naglarna så sa han att han skulle det men det hände inget. När han tjafsade emot så tappade jag tålamodet och gick ut till husbilen. Där så drog jag för alla fönster och plockade in lite prylar.

Sedan så tog jag med mig Anni på en promenad. Skönt att bli av med frustrationen. När jag kom hem igen så var naglarna klippa. Tråkigt att det ska behöva gå så långt att jag måste reagera först. Vet ju att det inte står rätt till där uppe men lite måste jag ju kunna kräva annars så orkar jag inte.

Det har varit en härlig sommardag i dag och det var skönt ute på altanen. Det är väl snart dags att plocka in möblerna. Men inte riktigt än.

Hade ingen ork att laga mat i dag så det blev ett par stora köttbullemackor till en burk öl. Smakade ganska O. K.

Nu så ska Anni. Missan och jag se lite på TV innan det är dags för mig att gå till sängs.

Söta livsnjutare.

september 21, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Fredagen den 20 September.

Tänk att det redan är fredag. Det första jag gjorde i morse var att ringa till neurologen i Linköping. Jag ville veta vad som är på gång med Bertil. Sköterskan jag pratade med sa att det stod att Andreas, som läkaren heter ska ta kontakt med Bertil när han har fått svar på alla prover. Jag sa att vi inte orkar mer men det enda hon kunde erbjuda var att läkaren ska ringa mig på torsdag. Och med det fick jag låta mig nöja.

Till kaffet i dag så åt vi pannkakorna som blev över i går. Sedan så tog jag Corollan till stan. Där träffade jag en kompis och vi gick till Shalom och fikade. Jag åt en ananaspaj med vaniljsås till kaffet. Mycket trevligt att prata en stund. Hon ska åka till Rhodos om ett par dagar. Det hade varit skönt att åka med.

Fortsatte sedan till Maxi och köpte grillade revben till kvällen. När jag kom hem så satte jag mig och skrev ner i en anteckningsbok, alla Bertils läkarbesök sedan 2014 som gällde hans problem med benen. Så länge sedan är det som han sökte för det första gången. Det var mycket att skriva. Kan vara bra att ha framöver.

Klockan var mycket när jag var klar. Då var det dags för TV. Strax före Doobidoo så tog jag fram revbenen och coleslaw. Smakade gott.

september 20, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Torsdagen den 19 September.

I går kväll satt jag uppe till klockan blev tolv och läste inlägg i NPH Suport Group på FB. Det hade kommit några nya inlägg. Bl a ett från Danmark. Alla som skriver in får så mycket stöd från de andra medlemmarna. Jag har ännu inte skrivit något men läst en massa. En mycket givande grupp.

Solen sken på oss i morse och frukosten smakade bra. Gjorde inte så mycket under dagen. Såg på ett par program med ”Anders knackar på”. Tycker att det är roligt att se på.

Fixade kaffe med kanelknäckebröd till lunchen. Inte läge att ta ute utan det var soffan som gällde. Bertil såg på Discavery och jag blev sittande där en stund innan jag åkte in till apoteket och Lidl. Träffade på en kompis från när vi jobbade på OKG och pratade lite. Han hade också fått en diagnos på tre bokstäver och fått bukt med den. Men bland annat cellgifter. Vi börjar bli gamla och skröpliga lite till mans.

Det var dags för mat när jag kom hem. Trodde att vi hade ärtsoppa hemma men det hade vi inte. Så det blev bara tunna pannkakor med sylt till kvällsmat. Gott med mjölk till.

Nu så har det blivit kväll och jag börjar med Go kväll på TV. Sedan får jag se vad jag väljer att se på. Bertil går nog tidigt till sängs.

september 19, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Onsdagen den 18 September.

I dag bytte jag i sängen och tvättade de begagnade lakanen. Det är jätte jobbigt att få täcket på plats i påslakanet själv och Bertil är inte till någon hjälp. Funderar på att köpa två täcken i stället för ett stort. Får se hur jag gör. Väntar ju på att Bertil ska bli bättre och kunna hjälpa till framöver.

Leopard i dag.
Fick sällskap i sängen.

Tog igen mig en stund på sängen när jag bäddat färdigt. Då fick jag sällskap av mina vänner.

Vi satt ute på altanen och fikade i dag. Det var riktigt skönt där. Missan var ute så länge som vi var ute sedan följde hon med in. Undrar varför hon inte vill vara ute själv. Tänker på att det är flera katter som har försvunnit häromkring. Känner hon sig hotad, eller? Lite läskigt känns det. Orvar fick jobba hela dagen.

Makaroner och falukorv till middag i dag. När vi satt och såg på TV ville Bertil att vi skulle dela på en flaska vin. Då var jag den elaka som sa nej. Det blir inget vin förrän han är bättre.

Nu så sitter jag själv och tittar på TV. Naturligtvis så har jag en katt i ena soffhörnet och en hund i det andra.

september 18, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Tisdagen den 17 september.

Växlande väder i dag. Ena minuten regnar det och nästa så skiner solen. Så ska det hålla på hela dagen sa de på radio Kalmar. Det var lite kyligt inne så jag slog på värmen. Det luktar lite om elementen då. Till helgen ska dt bli varmare igen och då får jag väl slå av värmen.

Efter frukosten så gjorde jag en deg med havregryn. Tisdagar kommer Hemmets Journal och då passar det bra att baka. Degen ska ju jäsa ett par gånger och då läser jag tidningen.

I dag var degen extra kladdig vilket resulterade i väldigt goda havregrynsbullar. När jag var klar med baket så satte jag på kaffet och vi åt var sin bulle. En halva med köttbulle och en halva med ost. Himmelskt gott.

Färdig fikat.

Lite senare så tog jag Corollan till Dollarstore och Rusta. Innan jag gick ut ur bilen så öppnade sig himlen. Regn, hagel och åska brakade loss. Sprang in i varuhuset.

Köpte fina lakan till husbilen. Behövde ha ett byte. Det är fullt med leoparder på påslakanet. Görsnyggt! Tar ett kort när jag bäddat med dem.

Fortsatte sedan till Maxi. Det är pensionärsdag på tisdagarna. Alla över 65 har då 5% på köpebeloppet. Passade på att köpa sådant som alltid går åt.

När jag kom hem så packade jag ner havrebullarna i påsar. Två i varje så nu har vi frukostbröd i 16 dagar framöver. Bra.

Jag hade köpt fläskkarré och den stekte jag till kvällsmat. Kokte grönsaker som vi åt till. Gott.

Det kom en kallelse till Bertil men det var bara till diabetessköterskan. Han ska till henne den 4 november. Konstigt. Vi har talat om för henne att vi åker till Spanien varje vinter men det kan de inte anteckna i sina rullar. Nu så ska vi ju inte åka i år men det är inget vi har berättat för dem.

Nu är det bara kvällen kvar denna dagen. Ett kort in i badrummet som det fortfarande är roligt att gå in i med mysljus.

Glömde att berätta om hockey febern här i Oskarshamn. IK har ju gått upp i SHL och spelar sin första hemmamatch i kväll. Bortamatchen förlorade de med hedern i behåll härom dagen. I dag har radio Kalmar sänt härifrån nästan hela dagen. Själv är jag inte så intresserad men det är roligt för dem som är det.

Uppdatering: vi vann över Leksand.

september 17, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Måndagen den 16 September.

Nu känns det som om hösten är på gång. Det är inte skönt att ha köksdörren på vid gavel längre. När jag släpper ut Anni så går Missan ut men så fort hon hör att dörren är på gång att stängas så smiter hon in genom dörrhålet.

I går så var Missan ganska lugn på dagen och fick bara en rusch innan jag skulle lägga mig på kvällen. I dag hade hon en riktigt ruschig förmiddag. Mattorna kasar runt och hon springer så fort hon kan runt hörn och kastar sig in under säng eller soffa. Man hör hur hon sladdar och slår i hörn och möbler. När hon springer upp i trappan så missar hon trappsteg. Men ut vill hon inte gå. Tur att vi inte bor i husbilen för där finns inga ytor att springa runt på. Kommer inte ihåg att Nizze var så här busig när han var runt året. Men det är ju så länge sedan så jag kanske minns fel.

Här sitter jag bra.
Nu går jag in.

Jag har gått med i en grupp på FB där de skriver mycket om NPH. Gruppen heter NPH Suport Group. Där skriver drabbade och anhöriga som har genomgått en shuntoperation om hur det är både före och efteråt. Både bra och dåliga saker. De som skriver är från Amerika eller Australien och allt är på engelska. Min engelska är inte så bra men översättning finns ju. De har mentorer som man kan få hjälp av. Jag har ännu inte gjort några inlägg utan bara läst.

september 16, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Söndagen den 15 September.

I natt har det regnat men det blev bara 3 mm i regnmätaren. När vi gick upp så hade det slutat. Det var dags för dusch för både Bertil och mig. Missan var intresserad när Bertil duschade.

Tvåla in dig ordentligt nu husse.

Efter en dusch så smakar frukosten extra gott. Det har blåst väldiga i dag. Möblerna blåser omkull på altanen. Den fina pelargonen på det lilla bordet blåste först omkull. Nästa gång så landade den på marken men som tur var så kom den ner på fötterna. Där stod den bra och fick stå kvar. Väderkvarnen har jag lagat ena vingen på. Det var ingen av oss som ville gå någon promenad i dag.

Här ligger de huller om buller.

Jag har efterlyst uppgifter om hur det ser ut i Bolnuevo efter ovädret i Spanien. Har fått ett meddelande från ett par som precis kommit till campingen att den inte har lidit någon skada alls. Skönt att höra. Tack Bosse. Sedan har jag haft kontakt med en man som bor permanent i Puerto de Mazarrón och han skrev att det inte har kommit så mycket regn där men att åskan hade härjat. Han hade spelat in på sin mobil i 18 minuter med bara blixtrar. Sedan tog hans batteri slut men det fortsatte blixtra länge efter det. Läskigt. Han var på väg lite norrut för att hjälpa några som förlorat sitt hus. Så det har varit ett hiskeligt oväder. Han ska fota hur det ser ut efter ovädret och lägga ut. Ska bli intressant att se. Såg på FB en lista på vägar som var avstängda.

Det har varit en mässa på Elmia med husbil och husvagn i helgen. Men där har inte Husbilsklubben.se skrivit något på sin hemsida och inga bilder från deras monter. Det har jag saknat. Lite dåligt tycker jag.

Nu har jag sett ett avsnitt till av Brott och Polis från Askersund. Det första paret har åkt dit. Lite spännande att titta på.

september 15, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Lördagen den 14 September.

Gårdagen klarades av utan missöden trots att det var fredagen den 13:e.

I dag så var det ganska fint väder men mycket blåsigt. Köksdörren stod öppen lite då och då för att Anni och Missan skulle kunna gå ut. Men de föredrog att vara inne.

Melodikrysset löste jag efter frukosten. Lite klurigt i dag men med Google så gick det.

Det fanns pannkakor kvar sedan i torsdags och dem värmde jag till kaffet. Jag blev sittande i soffan hos Bertil och tittade på Discovery. De sände flera program om en buchfamilj. Lite intressant.

När det var dags för mat så slog jag på stort. Strimlade en fläskytterfilé och lök som jag stekte. Blandade sedan i svamp, senap och böngroddar. Till detta så åt vi kokt ris. Det bästa var att det blev över till tre middagar till som åkte in i frysen. Dessutom smakade det gott.

De pratar om ovädret i Spanien på radion. De har inte haft så här mycket regn sedan 1917 då de började föra anteckningar. Men vi har inte fått någon rapport från Bolnuevo. Lite intressant av veta hur det har gått där.

Missan har varit väldigt lugn i dag men hon sparar sig not till kvällen. Då blir det rusch som vanligt.

Här ser man bra.
Man kanske skulle satsa på att hoppa till lampan.

I kväll är det inget på SVT som intresserar mig. Men det finns mycket annat att titta på. Play eller Cmore.

september 14, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Fredagen den 13 September.

I dag är en sån dag man ska stanna i sängen om man är skrockfull. Eller förresten, det är där de flesta dödsfall sker, så kanske inte.

Vi gick i alla fall upp och åt frukost som alla andra dagar och brydde oss inte om vilket datum det var.

Det var riktigt fint väder förutom den hårda blåsten. Snart är det dags att plocka in utemöblerna. Men vi får hoppas att vi kan sitta där ute några gånger till. Det ser i alla fall fint ut när man är inne och tittar ut.

Fick veta att några av våra norrländska vänner från Spanien skulle träffas i dag. Då är det synd att vi har så långt dit. Skulle ha varit roligt att träffa dem alla. Vi får ju inte träffa dem i Bolnuevo i vinter, tyvärr. Hoppas att ni alla hade en trevlig eftermiddag på Nötö. Tror ni bor där, Ingrid och Janne.

Men nu så är vi glada att vi inte är där nere i Spanien för det har regnat något kopiöst vad vi har sett på FB och TV. Tror jag läste att det inte har regnat så mycket på mycket länge. Synd om de boende som blir drabbade. Turisterna kan ju åka därifrån men de boende måste ju röja upp efter förstörelsen. Det verkar inte som om orten vi brukar bo på har drabbats så hårt men vet ju inte så säkert, då ingen har rapporterat därifrån.

Bertil ville så gärna att jag skulle åka och köpa ett par blåbärsmuffins som de säljer på Maxi. Egentligen så är det väl inget bra att stoppa i sig om man är diabetiker men ibland så. Det låg några torra muffins i skåpet med kaffebröd och de såg inte så goda ut. Då fick jag tag i en tjej där bakom som jag frågade: har ni inga nybakade muffins. Hon gick för att titta i frysen och kom tillbaks med tre frusna.

Så när jag kom hem så fixade jag kaffe och tinade blåbärsmuffinsen. De smakade verkligen mumsigt. Det gick inte att sitta ute på grund av blåsten men det gick bra att fika i soffan också.

När jag skulle toka av soffbordet så såg jag att fjärrkontrollerna var dammiga och torkade av dem mellan knapparna. Då råkade jag komma åt en knapp så att program 6 valdes och det var lögn i he..tet att komma därifrån. Försökte att stänga av alla apparaterna, bytte till och med batterier i en av kontrollerna. Efter mycket tryckande på allt och alla så blev det rätt till slut. Men fråga inte vad jag gjorde som blev rätt för det vet jag inte. Tur att man inte är rädd för att pröva sig fram.

I kväll så åt vi räkmacka med Cava. Jag har blivit rätt bra på att öppna en Cava nu. En rejäl smäll men inget spill.

Gott!

Vi såg på Doobidoo som alltid är underhållande. När sedan Bertil gick och lade sig så fixade jag kaffe till mig. Det var en blåbärsmuffins kvar . Om man köper tre så blir det ett bättre pris. Nu så ska jag göra sällskap med Unge kommisarie Morse. God kväll på er. Naturligtvis så har jag sällskap med Anni och Missan i soffan.

september 13, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Torsdagen den 12 September.

Efter frukosten så tog jag mig i kragen och dammsög hela huset. Varken Anni eller Missan är förtjusta i snabeldraken. Efter det jobbet så var det skönt men en dusch. Hängde även ut en omgång tvätt som tvättmaskinen gett en omgång. Det var torkväder ute. Blåste lite lätt.

Bertil ville gå en runda på piren i Ernemar i dag också. Jag var lite tveksam på grund av blåsten men gav med mig.

Ett riktigt negerjobb att lyfta ur rullstolen från Corollans bagage. Bertil fick hjälpa till att rulla rullstolen men han har svårt att hålla den på vägen. Det lutar på kanterna och om jag inte håller reda på honom så skulle han hamna i dikena eller i vattnet. Det blåste rätt så mycket och på väg mot bilen igen så hade vi motvind och det blev extra tungt. Vi såg en STOR lurvig larv.

När vi kom hem igen serverade jag Bertil lite Yoggi och åkte till Maxi. Det var lite jippo där i dag och de bjöd på massor av smakprover. Träffade en väninna där. Det är lite lustigt att när man är och handlar på Lidl i Puerto de Mazarrón så träffar man alltid bekanta men här i Oskarshamn så är det inte ofta man gör det.

Klockan var mycket när jag kom hem och då satte jag igång med att laga mat. Torsdag= ärtsoppa med fläsk och tunna pannkakor med sylt och så förstås mjölk. Gott.

Nu så har Bertil gått och lagt sig så jag sitter i soffan med ett glas citronsaft och tittar på NICS. Missan ligger i ena hörnet på soffan och Anni i det andra.

september 13, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Onsdagen den 11 September.

I dag har vädret inte varit så pålitligt. Regn och sol blandat. Men inte syns det något i regnmätaren. Vår så kallade gräsmatta har ju varit mer brun än grön men nu så börjar det gröna komma igen. Synd bara att det är maskrosorna som kommer först. Så i dag har gräsmattan varit gulgrön. Jag satte Orvar i arbete med att ta hand om maskrosorna. Tyckte det var på tiden att han gjorde nytta igen. Det var ett bra tag sedan han jobbade.

Det blev ingen promenad i dag. Vädret var för ostadigt. Det blev inget annat gjort heller. En väninna ringde och vi pratade en stund. Det var roligt att prata med henne.

Svårt att variera sig med mat men i dag så blev det makaroner och köttbullar. Det var riktigt gott. Även Anni fick lite. Det blev ändå lite kvar som jag kastade. Det är inte bra för Anni att äta för mycket matrester. Hon skulle egentligen gå ner lite i vikt. Men hon och jag har lika svårt för det.

Nu är dagen snart slut och det blir lite TV.

september 11, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Tisdagen den 10 September.

Det regnade i går kväll och i morse så var det 10 mm i regnmätaren. Bra.

När vi ätit frukost så ville Bertil att vi skulle gå en sväng på piren i Ernemar. Sagt och gjort. Rullstolen låg redan i Corollans bagage men det är jobbigt att lasta ut den. Tur att jag är stark. Efter förra gången vi gick där så fick Bertil träningsvärk i armarna så han fick hjälpa till en hel del i dag också. Tror det är nyttigt för honom att blodet får jobba lite i kroppen.

Det var lite lurigt väder i dag. Ett tag så trodde jag att det skulle regna men solen försökte också komma fram. Det var ingen blåst att tala om. Vi träffade på ett par hundar och vi tyckte att de skulle busa lite med Anni men det var det ingen av dem som ville inte ens Anni. Synd för Anni skulle behöva lite hundbus.

Än blommar det.
Blå Jungfrun syns i bakgrunden.
Två svanar. En som är vaken och en som sover.
Nyponen är mogna nu.
Tänk var barnen växer.
Skepp o boj.
Lite motljus.

Efter en skön promenad så åkte vi hem och drack kaffe. Då började det regna lite så vi hade tur med vädret på vår promenad. Efter en stund så sken solen och Missan ville gå ut. Hon har inte varit ut på flera dagar. Hon behöver rusa av sig ibland. Då kanske det blir lite lugnare inne till kvällen.

Vi har rätt mycket fisk i frysen så i dag gjorde jag torskrygg under en krämig sås i ugnen. Gott med kokta grönsaker till.

Så har ännu en dag försvunnit. Sommaren verkar vara slut och hösten i antågande. Det blir lite enahanda detta väntandet i stället för att kunna ge sig ut med husbilen. Men det kanske blir bättre längre fram. Saknar Husbilsåkandet.

september 10, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Måndagen den 9 September.

Inte mycket sol i dag men heller inget regn. I dag så har Bertil genomgått en ny magnetröntgen. Det var neurologen i Linköping som ville ha en ny med lite mera. Vad för mera vet jag inte. Men hoppas de ser något som gör att Bertil har nytta av en shunt.

Jag och Anni gick en liten runda i dag. Som omväxling så gick vi åt andra hållet. Passade på att ringa till en väninna som också har det kämpigt med en sjuk make. Hon verkar så glad och har inga bekymmer. Undrar verkligen om det stämmer. Jag har svårt att se något positivt i allt eländet. Men vi är ju alla olika som tur är.

Ett par bilder från Campingen i Bolnuevo.

Infarten till campingen.
Det ser ut som vår gata.

Ny hällde jag upp en skål med jordnötter och tittar på TV. Bertil håller på att gå och lägga sig. Klockan är inte åtta än. Ute regnar det vilket är positivt. Hej för i dag.

september 9, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Söndagen den 8 September.

Vaknade till en höstdag. Bara 15 grader ute och jag funderar på om det är dags att sätta på värmen inomhus. Men känner att det är lite tidigt än.

Åt frukost med köksdörren stängd. Missan satt en stund på kökstrappen när Anni var ute men gick sedan in igen. Hon är inte så road av vädret. Hon är ju en spanjorska.

Nu har jag skickat ett mail till campingen i Bolnuevo och meddelat att vi inte kommer ner i år. Tråkigt men sant. Läser om flera av våra bekanta som ger sig iväg söderut och det känns så ledsamt. Vi har varit i Spanien de senaste nio vintrarna och saknar det redan. Men vi får hålla tummarna att Bertil får rätt vård så vi kan åka ner till nästa vinter. Vill gärna tillbringa många fler år där och slippa vår svenska vinter.

Ni får ha det så bra alla ni som kommer att tillbringa vintern på Campingen i Bolnuevo. Såg att campingen har en fin hemsida på nätet. På svenska till och med. Får väl titta på bilderna när suget dit blir för stort och läsa om vad ni har för er på FB. Lånade korten från sidan.

Dagtid.
By Night.

När det var dags för mat så blev det pizza Hawaii med extra allt. Gott och mättande. Nu så väntar vi på dramat från Askersund. Kul program.

september 8, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Lördagen den 7 September.

Dusch och frukost för mig tvärtom för Bertil. Mulet och vått på marken. Det har nog regnat i natt men det syns inget i regnmätaren. Det måste vara hål i behållaren.

Jag löste Melodikrysset med lite hjälp av Google. Bertil har haft ont i huvudet efter denna ryggmärgstappning. Det hade han inte förra gången. Men det är normalt med huvudvärk i några dagar. Undrar bara hur många?

Kaffe ska vara bra enligt sjukhuset så jag satte på hurran. Tinade några bullar som vi åt till. Gott. Anni behöver röra på sig och jag också. Frågade Bertil om han ville att vi skulle åka ner till Ernemar och promenera där. Först så ville han inte men ändrade sig sedan.

Jag lastade in rullstolen i Corollans bagage. Tungt jobb. Anna var glad att få följa med. Vi var ensamma på piren så Anni kunde vara lös hela tiden. Det underlättar för mig. I dag så fick Bertil hjälpa till med att rulla stolen. Han styr bara mot vänster så jag fick se till att han höll sig på gången. Det är hårt grus så det går ganska lätt att köra stolen. Anni gör lite lovar i kanterna.

Det var skönt i luften och vinden var svag. Blå Jungfrun skymtade långt ute till havs.

En ram på plats.
Blå Jungfrun ute till havs.
Piren i Ernemar.
Gotlandsbåten i startgroparna.
Hundbadet ligger öde.
Rönnbären lyser röda.
Kommer du matte?

Synd att Missan måste stanna hemma när vi gör sådana promenader. Hon skulle nog gärna följa med men jag är rädd att hon blir rädd och försvinner. Nu väntade hon på oss inne. Hon har inte varit ute mycket i dag. Tror hon tycker det är inneväder.

Det var lättlagat till middag i dag åt upp resterna från gårdagens gryta. Kokte bara ett par potatisar och morötter. Lika gott i dag.

Nu sitter vi framför TV:n medan diskmaskinen sköter diskandet. Bekvämt.

september 7, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Fredagen den 6 September.

Nu är hösten här. Det är betydligt svalare ute. Jag stoppade mattan som ligger under köksbordet i maskinen innan vi åt frukost. Sedan så var den klar at hänga ut när vi ätit färdigt.

Jag tog sedan en tur till Rusta och Maxi. Jag hade tänkt köpa en kryssboll till krukan utanför ytterdörren men ångrade mig när jag såg den fina ljungen. Det blev två krukor med ljus. En till krukan utanför ytterdörren och en till garageväggen. Det blev fint.

Till kaffet så värmde jag ett par pannkakor till oss. Gott. Missan ligger gärna inne och sover fastän köksdörren är öppen. Hon har hittat en plats ovanför vår trappa. Där har hon koll på oss. När hon är utsövd så är det full rulle igen. Mattorna ligger i en enda röra och Anni blir överfallen. Ibland så verkar Anni tycka det är skoj men inte alltid. Synd att hon inte ger igen.

I går så ringde jag och frågade vad en lackförsegling kostar för husbilen. Det är inte billigt precis. Det finns ingen som gör det i Oskarshamn men i Mönsterås. ”Billigast” är Husbilslandet men det är så långt dit. Tror jag ska fråga om man får låna en bil att åka hem med under tiden de gör iordning husbilen.

I dag så gjorde jag en gryta på fläskytterfilé med charlottenlök och bambuskott. Gott blev det och räcker till en gång till. Bertil tyckte gröten var god?

Vi fick ett brev från Linköping i dag. Så fort det gick, tänkte jag. Men det var en räkning på Bertils övernattning. Kostnaden var 50:-. De är snabba med att fakturera men resultaten är de inte så snabba att skicka iväg.

I kväll så är Doobidoo tillbaka. Det ska bli roligt, har saknat det. Sedan så kommer Unge kommisarie Morse.

september 6, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Torsdagen den 5 September.

Efter att ha gått upp i morse så åkte vi till VC där Bertil lämnade ett blodprov inför magnetröntgen på måndag. Han hade svårt att gå på morgonen. Det blev lite bättre under dagen.

Vi åt frukost när vi kom hem. Sedan så tog jag husbilen till Motorcentrum i Bockara. När jag satt och körde dit så kändes det lite kymigt. Tänkte på att det hade varit härligt att vara på väg söderut istället. Många av våra spanska vänner är redan på väg.

Blev väl emottagen på verkstaden. De kollade vad som felades med vindrutetorkaren. Det var en slang som det var ett veck på. Den satt lite skymd så det var svårt att se. Hade bara Bertil varit sitt gamla jag så hade han fixad detta lätt men som det är nu så bryr han sig inte. Han är inte intresserad av sådana detaljer. Jag behövde inte betala något vilket jag var väldigt tacksam för.

På hemvägen stannade jag till hos Lidl och handlade lite. Så när jag kom hem var det dags för kaffe. Till det så åt vi en knäckemacka och en liten bit ostkaka som var kvar från i går.

Sedan tog Anni och jag en lagom lång promenad. Det var skönt ute. Inte för varm och inte för kallt. Alltså lagom. Men båda var vi trötta när vi kom hem. Bertil satt i soffan framför TV:n och sov. Anni och jag lade oss i sängen för en tupplur. Det var vad vi behövde.

Vid fem så satte jag igång med maten. Gula ärtor med fläsk och tunna pannkakor med sylt. När vi ätit färdigt så var det dags för soffan och TV.

Nu är snart denna dagen slut också.

september 5, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Onsdagen den 4 September.

Rätt så skönt att vakna i sin egna säng hemma igen. Det var även skönt med en dusch. Jag puschade inte på Bertil att duscha. Tänkte på sticket i ryggen.

Frukosten smakade som vanligt bra. I dag så fick Bertil börja med blodförtunnande igen efter att ha haft uppehåll i en vecka.

Dagen började med fint väder. När jag kollade posten så hade vi fått ett brev från där vi skulle få reseersättning. Remisserna var inte registrerade rätt. Fick ringa medicinavdelningen här på sjukhuset och påtala detta. Trodde naturligtvis att den kopplingen gjordes automatiskt när remissen skrivs till ett annat län.

Ringde sedan till Maskincentrum i Bockara. Det kommer inget vatten ur vinrutespolaren på höger sida i husbilen. Sonen försökte rensa där men det hjälpte inte. Jag fick komma till dem i morgon och visa upp felet. Trevligt bemötande.

Vi satt sedan ute och drack kaffe och åt ostkaka. Gott. Solen sken och vädret var skönt. Klippte sedan bort lite ogräs i rabatten. När jag hämtade posten så fanns det där en kallelse till magnet röntgen på Bertils skalle. Det är väl Linköping som vill ha en ny röntgen. Bra. Det ska ske redan på måndag.

Stekte potatis och morötter tillsammans med prinskorv. Stekte även var sitt ägg till oss. Det smakade gott. Så har även den här dagen försvunnit och det är bara några timmar kvar att fördriva framför TV:n. Det känns som om vi bara väntar och väntar och har slutat att leva.

september 4, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Tisdagen den 3 September.

Jag har sovit gott i natt. Anni ville inte gå ut förrän klockan var sju. Sedan somnade jag om och gick inte upp förrän klockan var över åtta.

Då tog Anni och jag en promenad till Roxen som ligger ca 10 minuters promenad från husbilen. Tog några kort där.

Sedan åt jag frukost i husbilen innan jag gick in till sonhustrun. Då ringde Bertil och var lite deppig. Han hade blivit tappad på ryggmärgsvätska och det hade gjort ont. Han hade också ont i huvudet. Sedan så blev han besviken i går. Då fick han följa med arbetsterapeuterna för prover och det skulle ta ca en timma. Då sa vi, sonen och jag att vi åker hem och kommer tillbaka i morgon. Men han uppfattade nog inte det utan förväntade sig att vi skulle vara kvar när han kom tillbaka från testet. Inte kunde han ringa till mig heller men i dag så hade sjuksköterskan hjälpt honom att ringa till mig. Efter att vi pratat en stund så kände han sig lite bättre.

Jag blev bjuden på en god kantarellsoppa av Anna innan hon skjutsade mig till sjukhuset. När jag kom dit så var Bertil iväg och åt mat men kom straxt tillbaka. Något för huvudvärken hade han inte fått. Jag sa till två olika sjuksköterskor men det hände ingenting. Till slut så kom arbetsterapeuten som skulle göra en test efter tappningen att jämföra med testet i går. Då sa jag till henne om huvudvärkspiller och då hände någonting. Piller kom.

Sedan gick Bertil med henne för testet. Jonny kom, han jobbade på sjukhuset i dag ( med brandvarnare) och slutade klockan två för att hämta oss. När Bertil kom tillbaka med terapeuten så frågade jag henne om testet. Hon sa att Bertil gick fortare nu så det hade hjälpt lite.

I morgon ska ett gäng läkare titta på resultaten och röntgenbilderna och komma fram till om det blir någon shuntoperation eller ej. Vi får ett brev hem om ca två veckor med resultatet. Nu får vi hålla tummarna.

Bertils rum.
Utsikt från fönstret.

När vi fick tillstånd att lämna sjukhuset så åkte vi till sonens hus där vi drack kaffe innan jag körde hemåt.

Resan hem gick bra. Lite regn men när vi närmade oss kusten så klarnade det upp. Vi kom hem vis sex tiden. Jag fick parkerat husbil och Corollan på uppfarten kopplat in oss på el och bar in det mesta. Sedan så åt vi lite innan vi parkerade oss framför TV:n. Nu är ordningen återställd. Bertil var trött efter allt han varit med om och slocknade i soffan.

Missan var lite sprallig efter att ha varit instängd i husbilen i ett par dagar.

september 3, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Måndagen den 2 September.

Har varit vaken mycket i natt. Anni ville ut och kissa. Bertil har varit på toa och jag har sett till att han spolat och stängt dörren till toan så att det är öppet ut till sittgruppen.

Men kvart i åtta så tog Anni och jag en promenad i omgivningarna. Det var mycket cyklister ute, stora som små cyklister. Råkade komma mitt i rusningen till skola och jobb.

När vi kom hem så gjorde jag frukost till oss i husbilen. Vi fick lite kaffe inne hos sonen och sonhustrun innan sonen körde oss till sjukhuset.

Där lånade vi en rullstol till Bertil för det var långt att gå till avdelningen. Sonen jobbar mycket med brandvarnarna där på sjukhuset så han visade vägen.

Efter att ha kommit till avdelningen så blev vi visade in i ett enkelrum med toa och dusch. En undersköterska och tog prover och vi fick prata med läkaren. Inte samma läkare som förra gången men han verkade bra och hade reda på sig.

Tappningen som ska ske i morgon ska utgöra resultatet om det blir operation med en shunt insatt eller ej. De ska ha en utredning med flera inblandade nästa vecka och avgöra om Bertil blir bättre med en shunt annars blir det ingen operation.

Innan sonen och jag åkte ifrån sjukhuset så blev Bertil hämtad för undersökning av gång och minnestester. En lika dan test görs i morgon efter tappningen för att jämföra resultaten. Sedan ska Berti vara klar för utskrivning vid två tiden.

Både Missan och Anni blev glada att få se mig igen. Men jag följde med sonen in i huset för att få lite mat i magen. Bertil höll på att bli utan mat på sjukhuset på grund av någon miss. Blev tillfrågad om det gick bra med ett par smörgåsar. Men det kom in en bricka med mat ändå.

Men sonen och jag var hungriga när vi kom hem. Förr i tiden lagade jag mat med i dag så var det sonen som lagade mat till sin mor. Tack för pasta och korv/köttbullar och stekt ägg.

Efter en stund så kom Emilia och sonhustrun Anna hem och det blev en smothy till efterrätt. Gott.

Det började regna så jag gick ut till husbilen som hade takluckan öppen. Jag stannade sedan kvar hos dem för att de inte skulle få vara ensamma igen.

Den här gången hade jag backat upp på deras uppfart i stället för att stå på gatan.

Där står vi bra.

Jag satt i husbilen och sällskapade djuren och oroade mig för Bertil som låg ensam på sitt stora kala rum. Kollade på ”Över Atlanten” det verkar vara en bra serie. Kul.

Lite senare så tog vi en lång promenad. Emilia tycker det är roligt att hålla Anni. Det var skönt ute lite svalare än i går och lite blåsigt. Gick ner till Roxen en sväng. Men där var det blåsigt. På vägen tillbaka så gick vi bland husen och där blåste det inte så mycket.

När vi var tillbaka så var det dags för kaninerna att få mat och bli omskötta. De har fem kaniner. Från början var det en kanin som fick sex ungar. Två är sålda och två till ska de sälja. De tänker behålla mamman och två ungar. Så är det någon som vill ha två kaninungar så finns de i Linköping. De är jätte söta och sociala.

Innan jag gick ut till husbilen sa drack vi kaffe och åt kex med ost till. Nu ska jag roa mig med Anni och Missan tills det är dags för en liten kisserunda och sängen. Anni låg så sött och sov i stolen. Då hoppar Missan upp till henne och tyckte att hon också skulle få rum där. Men si det ville inte Anni vara med om. Inte kan hon ligga ihop med Missan och sova. Så hon hoppar ner på golvet till bädden där. Synd.

september 2, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Söndagen den 1 September.

Skrev fel i går. Det är i dag som september börjar. Vi började med att duscha före frukosten. Sedan ville Bertil åka men det var alldeles för tidigt. Jag hade mycket att stå i innan dess.

Först så letade jag efter nessesären jag köpte till Bertils förra besök på sjukhuset i Oskarshamn. Hittade den inte men tog en annan och packade den. Alla pillren med förpackningar och medicin lista skulle också med. Kylskåpet skulle fyllas med frukost grejer samt lite mellanmål.

Fortsatte med att vattna alla blommor ute. De ska klara sig om vi inte är borta för länge annars så förbarmar sig grannen över dem. När allt var utplockat till husbilen så var det dags för lite att stoppa i magen. Åt upp blåbärspajen som blev över i går samt gjorde ny vaniljsås som vi åt till kaffet.

Kopplade loss oss från elen (är så rädd för att glömma detta) samt körde ut Corollan på gatan medan jag körde ut husbilen och parkerade den vid trottoarkanten. Sedan så skulle Corollan in på uppfarten igen.

Sedan så lotsade jag ut Bertil och Anni till husbilen. Stoppade in rollatorn i bagaget. Hämtade sedan Missan, som varit med hela tiden som jag hållit på med husbilen, och låste ytterdörren innan vi gick in i husbilen.

Så var vi klara för avfärd. Tankade fullt på INGO innan vi körde mot Linköping. Det gick i ca 40 l. Alltså gjorde vi av med 40 l sist vi var i Linköping. När vi kom till Hultsfred så började himlen bli mörkare. När vi lämnade Oskarshamn så sken solen. I Vimmerby så började det att regna och det regnade så gott som resten av vägen.

Jonny, sonen, berättade att de hade haft världens åskväder med regn och hagel innan vi kom. Jag backade upp på deras uppfart och kopplade in oss innan vi gick in i stugan.

Skönt att vara framme. Vi blev bjudna på nybakade scones med tillbehör. Gott.

Bertil ville gå ut till husbilen men vi drack lite kaffe först. Både Anni och Missan blev glada när vi kom. Kissade Anni på gräsmattan. Hon och jag får ta en kort promenad innan vi går och lägger oss. Bertil kröp till kojs. Han tycker att det är så skönt att gå och lägga sig i husbilen. Bättre än hemma i huset. Jag ska försöka se på lite TV innan jag går och lägger mig.

september 1, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Lördagen den 31 Augusti.

Då var augusti slut och september börjar i morgon. Bertil frågar varje dag om det är i dag vi ska till Linköping. Tragiskt. Men nu så är det snart dags. I morgon kör vi till vår son i Linköping och på måndag så ska Bertil läggas in för en tappning av ryggmärgsvätska. Samma tappning som gjordes här på Oskarshamns sjukhus i början på juni. Det känns om vi lika gärna kunnat göra detta i Linköping den gången. Allting tar sådan tid. Under tiden blir Bertil bara sämre.

Såg ett minne på FB att vi fått nästan 40 mm regn för ett år sedan. Den så kallade gräsmattan var inget vidare då heller. Vi skulle behöva få lika mycket regn nu.

Här skiner solen och om den inte gör det så är det mycket varmt ändå. Började med frukost och sedan följde Melodikrysset. När det var avklarat så gjorde jag en blåbärspaj och vispade ihop vaniljsås. Detta satt vi ute och njöt av när det var klart.

Kanske inte det bästa för en diabetiker men ibland så.

Bina jobbar för fullt i Ölandstokens blommor. En och annan humla slåss om nektarn.

Surr, surr!

Missan gör oss gärna sällskap vid soffgruppen.

Där ligger hon fint.

Lyssnade till Måns Möllers sommarprat i dag. Bra prat. Blev lite trött och försökte sova en stund men det gick inte. Lika bra det så blir jag tröttare tills det är dags att gå till sängs i kväll.

Kokte några potatisar ihop med blomkål, brysselkål och morötter. Det smakade gott ihop med fläskytterfilé från frysen. Den, filén var redan stekt och behövde bara värmas.

Nu väntar vi på Kronérs sista gäst, Christer Sjögren. Jag tycker Kronér har gjort bra ifrån sig i dessa program som gått på lördagarna. Tror att det kommer en film efter detta program som jag ska kolla lite på. Annars så har jag flera avsnitt kvar att se av ”Ett fall för Vera”.

augusti 31, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Fredagen den 30 Augusti.

Så är den här veckan snart slut den också. Den sista tiden har jag bara önskat att tiden ska gå fort så att Bertil kommer till Linköping och får hjälp. Glömmer att leva under tiden.

Bertil duschade i dag. Jag får hjälpa honom att landa på brädan över badkaret sedan får han sköta resten själv tills det är dags att gå ur karet. Han rakar sig med lödder och hyvel men polisongerna blir längre och längre.

Sedan är det dags för frukosten. När den var avklarad så tog jag Corollan till Maxi för att handla. Köpte en liter blåbär i ståndet utanför affären. Kanske det blir en blåbärspaj till kaffet i morgon.

Till kaffet i dag så åt vi värmda pannkakor med sylt ute under markisen. Vevade ut den ordentligt och satte fast stödbenen. Nu får den vara så i natt för solen ska hålla sig framme och det ska inte bli något regn. Skönt att slippa släpa dynorna ut och in.

Det smakade gott med ett fat blåbär och mjölk. Riktigt somrigt. Försökte att sitta och njuta av lugnet men någon granne en bit bort hade införskaffat en leksak. Tror det var en sådan där tuta som de brukar ha på hockeymatcher. Det varade inte så länge som tur var.

Satt och lyssnade på Jill Jonssons sommarprat. Tycker det är lite svårt att hitta sommarpratarna på SR Play.

I kväll så åt vi något som det var länge sedan jag lagade. Stekt spätta med stekta ananasringar och purjolök. Som sås, smält smör. Till detta så serverades kokt potatis och grönsaker. Det var lika gott som jag mindes.

Nu så blir det lite Arga snickaren och NICS.

augusti 30, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Torsdagen den 29 Augusti.

När Anni skulle kissa sista gången i går kväll var klockan elva och det hade precis börjat regna. Hon var ganska blöt när hon kom in. Åskan började dåna och blixtarna avlöste varandra. Men då var Anni redan inne. Hon brydde sig inte så mycket vilket var bra. Inte heller Missan bryr sig.

Jag väckte Bertil som fick gå på toan innan han fick gå och lägga sig igen. Anni kom till ro i sängen och brydde sig inte om åskan. Skönt. Det regnade en del men i morse så var det bara 7 mm i regnmätaren. Synd att det inte var mer.

De hade lovat regn i dag också men det såg vi inte röken av. Visserligen så orkade inte solen riktigt igenom de vita molnen på himlen men den gjorde några små tappra försök i alla fall.

Det var inte länge sedan som jag rensade mina lådor i byrån från underkläder och strumpor men lådorna var överfulla och svåra att stänga. Så i dag gjorde jag en ordentlig rensning. Fick ihop en stor Maxi plastpåse. Nu så kan jag stänga lådorna utan besvär igen.

Vi satt inne och fikade i dag för jag ville inte veva ut markisen och det hade varit varmt utan den för solen värmde fastän den inte riktigt kunde bryta sig igenom de vita molnen.

Torsdag tarvar ärtsoppa med fläsk och tunna pannkakor med sylt. Så det fick det bli. Gott som vanligt. Även Anni är nöjd. Hon får ju sköta fördisken.

Gott i gott gott!

Nu så är soptunnan utkörd till trottoaren. Den är full som vanligt.tur att vi inte betalar per kilo för den är tung.

Mätt och belåten.

augusti 29, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Onsdagen den 28 Augusti.

Nu ligger dt en lapp på bordet igen där jag räknar ner hur många dagar det är kvar tills vi åker till Linköping. Bertil vill ha det så.

I dag har jag bara haft baddräkten på mig hela dagen. Dt har varit varmt. Skynket kom upp på altanen igen.

Undrar om det ska vara Pandoras ask på tyget?

Missan kom hem och tyckte det var ett roligt tyg jag hängt upp. Hon provade om det gick att klättra på. Men då ramlade det ner. Busiga katt.

När vi åkte från Spanien i våras så tog jag två stora fina pelargoner med hem. Men jag borde ju veta bättre. De tycker inte om attika bil och inte heller att vara inne så länge innan det blir varmt nog för att ta ut dem. Men nu så har de börjat blomma fint. Visserligen är de inte så stora men ändå.

Två i samma kruka.

Anni har tyckt det varit varmt i dag också men hon har sluppit att bli duschad.

Tar du kort på mig?

Framåt eftermiddagen så kom det vita moln och skymde solen. Trodde ett tag att det skulle bli regn men inte så länge vi satt ute. Vi hörde åskan på avstånd.

Innan det var dags för mat så bar jag in alla dynor och vevade in markisen. De har ju lovat regnoväder. Sedan satte jag igång med maten. Köttbullar kokta grönsaker och gräddsås. Mums.

Nu sitter vi och väntar på regnet. Hoppas att vi får en hel del av den varan.

augusti 28, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Tisdagen den 27 Augusti.

Nu så ska jag klaga lite. Tycker det är i varmaste laget. Sådant här väder kräver att man vistas vid sjökanten och inte i en trädgård med söderläge. Hittade skynke jag köpte på marknaden i Spanien. Där gjorde det nytta och det gjorde det även här.

Snyggt.
Skuggigt och skönt.

Anni flåsade kraftigt så jag bar in henne till badkaret och duschade henne. Inget som hon uppskattar men det gjorde gott. Flåsandet upphörde.

Till kaffet i dag så åt vi upp resterna av ugnspannkakan från i går. Gott till kaffet. Bertil gick in igen för det är svalare inne men jag att kvar med Hemmets Journal som kom i dag.

Jag blev nöjd med ytterlampan som jag målade i går.

Nymålad.

I kväll så åt vi stekt torskrygg till kokta grönsaker och sås. Vatten till. Sedan tog jag en dusch innan jag åkte till Lidl för att handla lite. Det var för varmt att sätta sig i bilen tidigare på dagen.

Missan lämnade ett byte utanför köksdörren i dag. En halv liten blodig mus. Anni stod och kollade på den men verkade inte sugen på att äta den. Jag slängde ner den i skogen. Fick sopa under trappan upp till övervåningen för där låg ett par döda sländor och en trasig gräshoppa. Det är ett bra ställe att samla byten på. Jag är glad att inte musen kom in dit.

Vi fick försäkringsbrev från Folksam angående husbilen. Försäkringen hade höjts med 763:- sedan förra året. Det får vi väl vara nöjda med. Ska komma ihåg att lägga ut det i husbilen.

augusti 27, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Måndagen den 26 Augusti.

Fick bädda med rena lakan i sängen i morse eftersom Bertils inkontinensskydd läckt i natt. Men det var lagom att byta i alla fall. Skönt att madrasskyddet räddar madrassen.

Högsommaren är här igen. Riktigt varmt. Markisen var ute i natt och jag tog inte in dynorna. Det funkade bra nu när vi har stödben till markisen. Satt ute och drack kaffe med tillbehör vid lunch. Skönt med markis.

Vår snälla granne var inne och målade det lilla området på husväggen en andra gång. Jag tyckte att vägglampans färg inte ser bra ut. Den är mörk med lite ärg färg på. Snygg i och för sig men snyggare med en vit lampa. I stället för att köpa en ny lampa så köpte jag vit sprayfärg och gick till verket. Fick skruva ner halva lampan och maskera resten. Det får nu torka över natten sedan så ska den upp igen.

Så såg den ut.

Såg att Lena i Malmö har börjat med ett nytt projekt. Hon gör lite större projekt än mig. Ska bli spännande att och se vad hon gör.

I dag så kom kallelsen till Linköping. Bertil ska genomgå en benmärgstappning i Linköping den 2 September. Ringde genast vår son och stämde av med honom. Undersökningen ska avgöra om Bertil kan genomgå en shuntoperation eller ej. Nu får vi hålla tummarna att det går vägen annars vet jag inte vad som händer.

Orvar har jobbat i dag med ogräset. Inne hos grannen så har han fått klippa gräs men hos oss är det mest ogräs.

Tog Corollan och åkte till Maxi. Behövde komplettera lite. Sedan satte jag igång med att göra fläskpannkaka i ugnen. Är riktigt nöjd med mina ugnspannkakor. Förut var det alltid Bertil som gjorde dem. Men man är aldrig för gammal att lära sig.

augusti 26, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Söndagen den 25 Augusti.

Alldeles grått ute när vi gick upp. Men det var bara dis och framåt elva så kom solen fram och värmde gott.

När vi ätit frukost och jag hade fyllt på Bertils dosetter så kom Grannen och målade den lilla fläcken över köksfönstret med grönt. Där var det röd färg sedan huset var nytt. Markisen hade suttit där förut. Nu så är det samma färg som resten av huset. Ljus allmoge grön. En målning till och det är färdigt. Tack snälla!

Vår bästa målare.
Första målningen klar.
Första målningen klar.

Har suttit under markisen och bara tagit det lugnt i eftermiddag.

Korsord, mobilen och ett glas, vad mer behöver man?

Det har varit en fin dag i dag. När det började dra sig till matdags så blev det grillade tjocka korvar till potatismos. Det var länge sedan jag gjorde potatismos. Färskpotatis är inte lika bra att göra det på som med ”vanlig” potatis. Gott var det i alla fall.

Nu så är det dags för Barnmorskan i East End igen. Även Banks ska jag se. Tycker det inte är länge sedan jag såg dessa serier. Dagarna går fort fastän det känns länge att vänta på resultat av Bertils fortsatta behandling.

augusti 25, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Lördagen den 24 Augusti.

Sommaren är här igen. Värmen och solen förgyller vår lördag. Började med dusch och fortsatte med frukost. Som vanligt så blev det Melodikrysset.

När det var löst så ringde min käre bror. Han är med Lena i Simrishamn. Där är det en stor lpppis i parken och är det något som Lena älskar så är det den stora loppisen. Lennart, min bror hade cyklat till Brantevik och satt där i solen samtidigt som han ringde till mig.

Provar att lägga in en mindre bild. Tydligen så har mina bilder varit för stora så det har varit svårt att läsa texten. Hoppas detta formatet passar bättre.

Klippte ner resten av syrenen. Det blev tomt men den blir nog bättre till nästa sommar.

Väldigt tomt.

Hittade en fin bild på Klara Marie på FB. Lånar den.

Inga segel uppe?

Vi satt ute och fikade. Värmde ett par tunna pannkakor med sylt som vi åt till kaffet under markisen. Missan som suttit nere vid tomtgränsen länge kom med en stackars liten mus och försvann under soffan vi satt i. Efter en stund så började hon leta efter musen. Den hade nog smitit. Jag lade upp mina ben på bordet i en försiktighets åtgärd ifall musen skulle få för sig att klättra upp på mitt ben. Nu gjorde den inte det men man vet aldrig. Det dröjde innan Missan hittade musen igen.

Satt sedan och löste korsord i HJ.

Är det fortfarande fel storlek på bilderna? Eller kan jag ha dem i den här storleken?

Nu så kom Missan med musen igen och lekter med den under soffan. Lyfter åter igen på mina ben. Katter är inte snälla mot sina byten.

Fortsätter att skriva mer i kväll.

Nu är det kväll och vi har ätit grillad fläskkarré med klyftpotatis och grönsaker. Jag har grillat på elgrillen. Har tyckt att det är så jobbigt att diska hällen men när jag pratade med min bror i förmiddags så sa han att han inte gör rent den varje gång. Det köpte jag direkt. Nu så kan jag till och med grilla ett par korvar när som helst. Tack för det brorsan.

Två stora och fina fläskkarré bitar.

Det blev en fortsättning på musjagandet. Missan kom med musen i munnen och släppte den vid Ölandstoken. Anni var tätt i släptåg. Jag såg musen springa därifrån mot vårt lilla bord men det var bara jag som såg den. Alltså stod både Anni och MIssan kvar vid busken och letade en bra stund innan de gav upp. 1-0 till musen.

Maten är serverad.
Vart tog musen vägen?

Nu i kväll så ska vi se på Kronér igen. Sedan så får jag väl välja något annat att titta på. I går kväll så orkade jag inte se på Da Vinci-koden. Får titta på inspelningen en annan gång. Då kan jag spola förbi reklamen.

augusti 24, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Fredagen den 23 Augusti.

Hade svårt att sova på efternatten men till slut så somnade jag. Gick upp bortåt tio. Frukost som vanligt. Fick ett samtal från Piteå som gjorde mig glad men även lite fundersam. Tack för det!

Sedan så åkte jag till Maxi för att handla. Det blev mer än det som stod på lappen. När jag kom hem så drack vi kaffe med ostkaka. Hade köpt den för att ha till hands i Linköping men vi behövde inte ta till den då. Nu så smakade den gott till kaffet.

Jag har tagit sockerprov på Bertil ett par dagar nu och det har legat på gränsen. Vi har fuskat för mycket så nu får vi dra åt tumskruvarna. Det har stått en skål med äpplen på soffbordet och Bertil har ätit friskt av den. Sedan har jag köpt kaffebröd när jag varit och handlat. Det är det slut med nu. Lidl har så god styckes glass och den ska jag inte heller köpa på ett tag. Det blir morötter och blomkål i fruktskålen till kvällen.

Köpte ett par kryssblommor på Maxi och de blev fina i krukorna där petuniorna blivit tråkiga. De var inte så dyra 49:-/st.

Gräsmattan ser lite bättre ut efter regnet men är fortfarande inte grön. Mer regn vill vi ha.

De blir nog fina bara de får växa till sig lite.
Nu ser det riktigt inbjudande ut på altanen igen.

Grannen var här och frågade var färgen till huset fanns. Han ska måla det lilla stället på väggen där grundfärgen, Faluröd syns. Han är för snäll.

Jag googlade på läkaren Andreas Eleftherion, specialistläkare, och han är bara 38 år. Tror att det är ett bra tecken. Då är han inte fast i gamla rutiner utan mycket intresserad av Bertils diagnos eftersom han forskar i det. Han har jobbat i Oskarshamn och är född i Grekland. Pratar svenska med endast en pytte liten brytning.

Molnen har kommit under dagen och regnet hänger i luften. Det blåste till ordentligt ett tag men lugnade på så småningom.

Nu har jag bäddat färdigt ute i husbilen. Rena fräscha sängkläder. Tvättade både täcken och överkast. Fick nästan lite lust att stanna kvar i bilen en stund. Men vad ska jag göra där när resten av familjen är inne i huset. Även Missan håller sig inne fastän köksdörren är öppen.

Vi åt grillade revben och baguett i kväll. Såg på Arga snickaren och Hollywoodfruarna. Sedan tänkte jag se på Da Vinci-koden men vet inte om jag orkar hela. Satte på inspelningen. Så kan jag titta en annan gång om jag inte orkar hela.

augusti 23, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Torsdag den 22 Augusti.

Sovit gott i natt. Har nu tvättat sängkläderna från husbilen. Imorgon är det nybäddat och fint. Klart för nästa resa.

Jag hade lite arbetslust i dag med betoning på lite. Först så putsade jag fönstren på utsidan på nedre plan. De har sett för jäv..ga ut. Men nu så. Det skulle behöva putsas på insidan med men det får vänta till en annan dag.

Satte sedan igång med att klippa syrenbusken mot gatan. Grenarna är så klena och hänger ner. Orkade bara halva busken. Måste ju bära bort avklippet till komposten. Men de ligger nu på ”gräsmattan” för att kastas på komposten i morgon.

Hälften klart.

När allt det var gjort så var det skönt med en dusch. Missan hade varit med mig runt busken och hjälpt till.

När jag skulle börja med maten så saknade jag en korv med gula ärtor och fläsk. Det var bara att köra till Lidl för att handla. Där var de inte mycket folk. Inte ens tiggerskan var där.

Hemma igen så satte jag igång med maten. Värma soppan i micron och steka pannkakor. Sedan så åt vi detta vid köksbordet. Gott.

Nu så ska jag se på TV. Bertil är på väg att lägga sig. Han orkar inte så mycket.

Mitt huvud är fortfarande lite virrigt av all information från igår. Får se var det blir för resultat till slut. Utgången är inte given. Men det känns mycket bättre nu när Linköping har tagit över.

augusti 22, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Onsdagen den 21 Augusti.

Anni och jag gick ut på en promenad klockan sju. Det var skönt ute. När vi kom hem så var det dags för frukost. Brödet var fryst så jag gick in till Jonny och micrade det. Körde upp Bertil när det var dags att äta frukost. Hans ben är lika dåliga i dag som i går kväll.

Gick in till Jonny när vi var klara. Han bjöd på en kopp kaffe med bulle. Gott. Framåt halv elva satte vi oss i Jonnys bil och körde till sjukhuset. Han har en bil genom jobbet. En elbil. Det skulle Greta gilla.

Vi parkerade på en handikapparkering utanför ingången för i går innan vi körde hemifrån så kom parkeringskortet till Bertil. I rättan tid. Den här gången behövde vi inte vänta så länge som förra gången då vi kom alldeles för tidigt.

Äntligen har Bertil fått rätt läkare. Han forskar på NPH. Det blev mycket information. Först så ville han ha alla detaljer om Bertil och hans sjukdomsförlopp in i minsta detalj. Sedan förklarade han för oss tre om Bertils magnetröntgenbild på huvet som fanns på hans dator. Han visade andra röntgenbilder och gemförde dem. Bertil röntgenbild visar inte på NPH men hans symtom gör det. Alltså vill han lägga in Bertil på avdelningen en dag inom det snaraste. Jag försökte pressa honom, då sa han att Bertil var först i kön. Kanske inom en vecka. Med det fick vi låta oss nöja. Bertil lämnade några rör med blod innan vi åkte till baka till husbilen.

Köpte dagens lunch och tog med. Satt inne i huset och åt. Gjorde oss sedan klara att åka hem igen. Det var lagom med trafik även på hemvägen. Regnade till och från. Men när vi kom hem så var vädret bättre.

Efter att ha backat upp på uppfarten så släppte jag ut Missan och Anni. Missan är så rolig. Hon går ut på trappan och där blir hon sittande och tittar. Jag såg hur näsan rörde sig. Hon tycker nog att det är konstigt med detta bilåkande. Sedan var hon först till ytterdörren och sträckte sig upp efter dörren medan jag låste upp.

När jag burit in grejerna från kylen så körde jag upp Corollan bredvid husbilen. Då såg jag något som kröp på gatan. Gick dit för att titta. Det var en padda, stor som halva handen. Jag pussade inte på den.

Det smakade gott med värmda fläskpannkakor från i måndags till kvällsmat. Drack ett glas mjölk till.

Det ringde på dörren. Där stod killen från fiskbilen och undrade om jag ville köpa fisk. Men jag har rätt mycket fisk kvar sen sist. Kunde dock inte låta bli att köpa räkor av honom. Det blev några fjällrödingar också.

Ja, då var denna resa över och nu väntar vi på kallelse till Linköpings lasarett för inläggning på avdelningen som Andreas (läkaren vi träffade) ansvarar för. Eftersom han forskar om NPH så är han intresserad av att få reda på vad Bertil lider av. Men vi får väl ge oss till tåls tills vidare.

augusti 21, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Tisdagen den 20 Augusti.

Då var äntligen dagen här. Började dagen som vanligt med dusch och frukost. Sedan åkte jag och handlade. Packade in i husbilen så vi klarar oss till i morgon eftermiddag.

Jag stoppade in en pizza från Maxi i ugnen och den delade vi på. Mätta och belåtna så äntrade vi husbilen och körde iväg. Tankade först på Ingo. Det gick i 40 liter. Sedan satte vi kurs mot Linköping. Körde via Västervik.

Lagom med trafik ända till Linköping. Där tätnade trafiken men då var klockan närmare sex. Under resan så regnade det lite men inte så att det störde. Klockan sex så anlände vi till Ekängen där sonen med familj bor.

De kom ut och mötte oss. Missan propsade på att gå ut men väl ute så ville hon in igen. Rastade Anni innan vi gick in och blev bjudna på hamburgare med tillbehör. Gott. Satt sedan och pratade tills det var dags för kaffe. Sedan gick vi ut till husbilen och djuren. Bertil hade det riktigt jobbigt att få med sig benen men till slut så kom vi in i bilen.

Bertil gick och lade sig men Anni och jag tog en liten runda. Det regnade nästan, hur det nu kan göra så.

Jag satte mig och skrev detta med sällskap av Anni och Missan.

Har fått Hemmets Journal i dag så det blir att titta i den innan det är dags att att krypa upp i kojen.

augusti 20, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Måndagen den 19 Augusti.

Jippi! Det var 25 mm regn i regnmätaren i morse. Så mycket regn var det länge sedan vi fick på en gång. Det måste göra susen på vår obefintliga gräsmatta.

Pysslade lite i köket laddade diskmaskinen och startande den. Lade mig på sängen och läste lite. Det var så fint på morgonen med strålande sol men under dagen så kom det flera moln och kämpade med solen om platsen på himlen.

Det ringde på dörren och vi fick besök av vänner från Jönköping. Roligt. Vi bjöd på lite kaffe med hembakade bullar innan de skulle vidare hemåt. Ett litet missöde med kaffebryggaren. Jag hade diskat kannan och filterhållaren i maskinen. Glömde att sätta tillbaka filterhållaren så när jag tog bort kannan så rasade filtret med vatten ner på bänken. Oj, vad det såg ut. Som tur var så hade det samlats kaffe i kannan som vi kunde dricka. Hann med att prata om Spanien bland annat. Vi får väl se om vi träffas där i vinter. Håller tummarna.

När vi blev ensamma så hade jag en hel del att göra. Torka rent runt kaffebryggaren. Det var kaffesump och blött. Till slut så blev det så rent och fint. Det behövs lite press för att få fint på bänken.

Framåt eftermiddagen så började det skvätta lite. Vi får väl se om det regnar natt också. Vi såg en blixt och hörde ett muller men mer blev det inte.

Jag gjorde en fläskpannkaka i ugnen som smakade alldeles förträffligt med rårörda lingon. Mjölken räckte bara till en och jag överlät den till Bertil.

Nu så ska vi se om det finns något att se på dumburken i kväll.

augusti 19, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Söndagen den 18 Augusti.

Dagen började med sol men övergick senare till en grådaskig himmel. Temperaturen klagar vi inte på, 21 grader får väl duga.

Det blev lite gjort i dag. Tog fram snabeldraken och gick ett varv. Det behövdes. Även ute blev det lite gjort. Orvar hjälpte till att hålla en del ogräs borta. Jag tog grästrimmern och tog bort lite i kanterna. Var lat och klippte med trimmern där ogräset växte mellan stenplattorna.

Bjöd på stort till kaffet i dag och värmde hembakade bullar i micron. Eftersom det var skönt ute så vevade jag ut markisen en bit ifall det skulle regna lite och det var ju bra, för det kom några droppar.

Tittade på det kala planket vid tomtgränsen mot grannen och blev sugen på lite belysning. Så då åkte jag till Rusta men där fanns inget att ha så jag gick in på Dollarstore. Där hittade jag en liten solcellsslinga som fick duga. Köpte också en lykta med flammande låga. En sådan skickade jag efter förra året från en annons på FB. Men det kom en ynka liten solcellslampa som Biltema sålde för 5 kronor. LURAD! Fick även betala tull till Post Nord. Nu så sålde Dollarstore en sådan för 90 kronor.

Körde efter Lisa på hemvägen.

I kväll blev det rester till middag och keso med blåbär till efterrätt. Lite TV med Barnmorskan i East End och Banks som avslutning .

augusti 18, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Lördagen den 17 Augusti.

En riktigt grå dag som vi vaknade upp till. Hann precis äta frukost innan Melodikrysset började. Det var ganska lätt i dag.

Tog sedan Corollan till stan. Körde förbi ställplatsen och där stod en del husbilar. Verkar vara en poppis plats att stå på. Det är stadsfest fredag och lördag men en massa jippon. Uppträden på torget mm. Men när jag körde förbi så var det inte så mycket folk i rörelse. Fortsatte mot Maxi.

Köpte lite matvaror. Bland annat grillade revben och halvfabrikat av baguetter till kvällen. Köpte även en liter blåbär från bärståndet utanför. Kan bli gott till lite keso i kväll.

När jag kom hem så var det tid för kaffe. Hade köpt några blåbärsmuffins som var jättegoda.

Gick ut och fixade lite med slingan som ska hålla Orvar hemma. Nu när gräset inte finns så syns tråden här och var. Bertil fuskade när han ”grävde” ner den. Nu så syns den inte längre.

Tittade på ett avsnitt av Farang liggandes på sängen. Bertil har ockuperat stora TV:n i vardagsrummet. Där tittar han på när de bygger om bilar.

Sedan tyckte jag att det var dags att kolla lite på husbilen inför resan till Linköping på tisdag. Fyllde på lite vatten så vi har till toan och frukost samt tandborstning. Behöver inte så mycket för en natt. Satte fast den nya klösbrädan till Missan på bordsbenet. Den blir nog bra. Framrutan såg rätt så ren ut så den tvättar jag inte. Inte heller så var det så smutsigt inne i husbilen. Det började smådugga medan jag höll på.

Gick in igen och såg ett avsnitt till av Farang. Blev lite sugen så jag gjorde oss några hårda tunnbrödsmackor som vi åt till var sin öl.

Lagom till Kronérs Sommargäster dukade jag upp lite ätbart. Smakade smaskens.

Louise Hoffsten har åkt i vår båt. Vi hade en LM 27 som vi köpte av hennes svärfar. Hon hade varit ute i den med förra ägaren. Alltså har vi åkt i samma båt.

augusti 17, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Fredagen den 16 Augusti.

En helgrå himmel på förmiddagen. Så efter frukosten så satte jag igång med att klippa ner resten av syrenhäcken. Den har varit tanig i år och sedan så kom ju den tunga snön i juni. Nu är den ju inte heller rolig men förhoppningsvis så blir den bättre när den får växa upp igen. Ett par kort från i dag och från 2016. Lite skillnad.

När jobbet var klart så var det skönt med en dusch. Om jag väntat en stund så kunde jag duschat ute. Då kom det en skur. Missan kom in och var lite blöt men det verkar inte som om hon tycket det är så farligt med regn.

Sedan så kom solen åter. Temperaturen höll sig kring 21-22 grader. Så sommaren är inte slut än. En typisk svensk sommar. Ömsom sol ömsom regn. Den här sommaren har vi gått på sparlåga. Hoppas nästa sommar blir bättre för vår del.

Det är inte lätt att sitta vid köksbordet med paddan när Missan kommer in en stund. Men efter en stund så går hon ut igen och då kan jag fortsätta med paddan.

I dag så gjorde jag räkmackor själv i stället för att köpa färdiga. Räkor hade jag i frysen. Men jag tog upp för lite räkor. Det såg så mycket ut men när de var skalade så blev det inte många kvar. Skala räkor var inte lätt. Missan ville hela tiden hjälpa till. De var goda.

Nu har jag inte mer att skriva om för i dag.

augusti 16, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Torsdagen den 15 Augusti.

Inget att skriva om i dag egentligen. Frukost, inköp på Maxi och Lidl, kaffe med fikabröd och till slut gula ärtor med fläsk samt tunna pannkakor med sylt.

Nu så ska vi se på Arga snickaren och sedan Sommar med Ernst.

augusti 15, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Onsdagen den 14 Augusti.

En dag med växlande sol och moln. Missan har hållit sig inne i dag och busat med boll och pappersflärp. Mattorna i hallen och sovrummet ligger på sniskan. Jag lägger tillrätta och hon stökar till det igen.

Vår snälla granne kom till vår köksdörr och hade stege och fogmassa med sig. Han klättrade upp och tätade till några hål i panelen där den gamla plankan suttit. Den nya plankan är kortare än den förra. Alltså har vi den snällaste grannen som finns. Han ska fixa till det hela och sedan måla för han sa att jag inte skulle få stå på stegen och måla. Sådan granne är guld värd.

Det var väder för att fika ute i dag. Jag hängde till och med tvätten ute trots hotande moln på himlen. Som tur var så kom det inget regn.

Missan kom in med en mus och lekte med den under trappan. När jag såg den så var den död så hon fick fortsätta leka med den. När jag sedan skulle ta den och kasta den så hittade jag den ingenstans. Vet inte om hon tog ut den igen eller om den är här inne någonstans. Men Anni har inte visat något intresse här inne så musen är nog ute igen. Lite senare så hittade jag en mussvans på köksgolvet. Usch!

Stekt torskrygg och potatis samt lite sås till middag. Vatten till dryck. Det vardagens rapport.

augusti 14, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Tisdagen den 13 Augusti.

Det kom ca 6 mm regn under gårdagen. I dag har det kommit lite blött från ovan men det ger inget utslag i regnmätaren.

Till kaffet åt vi var sin bit fläskpannkaka från igår. Sedan var det dags att köra till sjukhuset. Där skulle Bertil träffa audionomen Elisabeth. Nu har han en formgjuten bit i örat. Den är nog lättare att hålla ren från öronvax. När vi kom till sjukhuset så upptäckte jag att min mobil låg hemma. Det blev till att lägga mynt i apparaten. Jag som har blivit van med att betala på en app i mobilen.

Jag körde förbi Kråkan. Huset i city som brann för två år sedan. Nu har de kommit en bit på väg med uppbyggnaden. Det ska bli invigning i december läste jag på FB.

Vi fick var sin glass när vi kom hem innan jag började med maten. Hade tagit upp torsk tidigare men den var inte tinad så jag stekte ett par tjocka korvar som vi åt tillsammans med potatis och grönsaker.

Nu blir det Allsång på Skansen. Sista programmet den här säsongen. Ett fall för Vera följer därpå. Så är den här dagen snart lagd till handlingarna.

augusti 13, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Måndagen den 12 Augusti.

Efter att ha dukat undan från frukosten så satt jag vid köksbordet med paddan. Missan kommer inspringande genom den öppna köksdörren. Hon verkar skärrad. Springer in i vardagsrummet där Bertil sitter. Ett tag är hon på väg upp i trappan men vänder tillbaks till vardagsrummet igen. Det går en råbock på tomtgränsen mot skogen. Det är den som har skrämt henne.

När Anni var ute i morse så tittade hon intresserat mot granntomten. Det var nog ett rådjur som hon såg där då. Ni gick hon ut på tomten och tittade på råbocken som precis hade går ner bakom tomten. Men Anni vågade bara gå till halva tomten. De är inte att lita på dessa rådjur.

Undrar om hon har sett rådjur tidigare? När Anni är ute sent på tomten så kikar hon misstänksamt mot skogen. Kanske rådjur som rör sig där då.

Ringde till kommunen och frågade vad som händer med ansökan om parkeringstillstånd för handikappade. Jag lämnade in den den 17 juli i receptionen så inte Post Nord skulle förhala det hela. Men vad hjälpte det. Blev upplyst om att de nu var tillbaka från semestern de som handlägger dessa. Det kan ta upp till 6 veckor att få ett sådant. Hoppas att det inte är aktuellt då med ett.

Åkte till Lidl och handlade lite. Solen lyste så fint då att jag tänkte det skulle sitta fint med kaffebröd till kaffet på altanen. Men hann bara hem så började det regna. Missan var ute en liten stund. Verkar som om hon glömt rådjuret. Men hon kom in lite blöt när det började regna. Kaffet fick vi njuta av inne vid köksbordet.

En regnig dag. Perfekt att titta på en serie på TV:n tills dat var dags för mat. Jag gjorde en fläskpannkaka i ugnen.

I kväll är det sista Lotta på Liseberg för den här säsongen. Ska bli roligt att titta på det.

augusti 12, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Söndagen den 11 Augusti.

Då var det bara 9 dagar kvar tills vi ska köra till Linköping.

Vi fick besök av vår snälla granne efter frukosten. Han hjälpte mig med att reda ut vart alla kablar tar vägen från parabolen och in huset. Där fick jag igång TV:n i sovrummet också. Tack snälla Roger.

Det blåser ute i dag men det är skönt solen försvinner bakom molnen ibland men det gör inget. Inget regn i sikte.

Vi fikade ute på altanen. I dag så bjöd jag på hembakade bullar direkt från frysen och diabeteskakor.

Jag har börjat klippa ner syrenhäcken. Får ta lite i taget för det är jobbigt. Missan var med hela tiden och sprang i vägen.

En hel del kvar att kapa.

Nu så kan jag bestämma storleken på bilden. Lär mig lite varje dag. Efter en solig förmiddag så kom molnen och släppte några droppar regn. Blåsten tog i ett tag också. Jag tog in dynorna som jag tog ut tidigare. Efter en stund så var det fint ute igen. Alltså en typisk svensk sommar.

augusti 11, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Lördagen den 10 Augusti.

Trots att det regnade en del i går så var det bara 3mm i regnmätaren. Kollade så att den inte var trasig men det var den inte.

Efter frukost och Melodikrysset så tog jag Corollan till stan och Coop. Där hade de havskräftor som jag tyckte såg ut att passa oss till kvällen. Köpte 4 stycken.

När jag kom hem så drack vi kaffe med köpt kaffebröd i soffan framför TV:n. Där visades det tre avsnitt om Astrid som vi såg på. Även Bertil tyckte det var bra. Det har regnat en hel del i dag och Missan har inte varit sugen på att gå ut. När jag öppnat dörren till Anni så har Missan suttit på trappan och sedan följt med Anni in igen. Det har varit ganska lugnt inne.

Det här blir nog konstigt. Övar på att lägga in bilder. Träning ger färdighet.

I dag så visade regnmätaren 5-6 mm.

augusti 10, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Fredagen den 9 Augusti.

Har uppdaterat denna blogg och vet inte hur detta blir men skriver ändå. Det är ingen ide att fråga Bertil för han kan inte hjälpa mig.

Började dagen med frukost som vanligt. Sen ringde markiskillarna och ville komma för att avslut sitt jobb. Så nu har vi en fungerande markis med stödben. Jag är inte nöjd med anslutningen till väggen. Där behövs en plåt för att göra det tätt intill husväggen. Något som jag får ringa en plåtslagare om. Nåja det är inte så bråttom.

Vår snälla granne hjälpte mig med att ta in TV från antennen vi har på taket. Så nu har vi tre olika ställen att få in TV.

Har kollat nu och det ser ut som vanligt på bloggen. Det är bara när jag skriver som det ser annorlunda ut?

Vi invigde markisen med att dricka kaffe och äta värmda pannkakor med sylt. Sedan åkte jag iväg för att köpa kräftor. Hade tänkt mig några färska kokta havskräftor. Men i denna lilla ”håla” så har vi ingen fiskaffär bara Coop och Maxi som har fiskdisk. På Maxi låg några förskrämda havskräftor i fiskdisken och de inbjöd inte till köp. Så jag köpte en grillad kyckling och potatissallad. Det fick bli vår kvällsmat. Hade tänkt sitta ute och äta men det började regna så vi åt vid köksbordet.

I dag så tog Missan en fågel i syrenhäcken. Jag jagade henne i trädgården och ibland möblerna men kunde naturligtvis inte få tag i henne. Hon smet undan och morrade. Så den pippin kunde jag inte rädda.

Vår syrenhäck har tagit stryk av den blöta snön som kom i juni så nu ska jag klippa ner den ordentligt. Då kan inte Missan ta någon mer fågel där på ett tag i alla fall.

Regnet vi har väntat på kom nu strax före sex och markisen är ute så nu vill jag inte veva in den. Den får vara så i natt. Inte lätt att få in en bild men jag lyckades till slut. Jag skulle nog inte ha uppdaterat bloggen. Men nu är det gjort.

Regnet det bara öser ner.

augusti 9, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma