Måndagen den 24 Juni.

Sommaren fortsätter. Härligt väder. Det väsnades utanför fönstret i morse och när jag tittade ut så stod det en stor grävskopa där. Grannen ska bygga kuvös och behövde hjälp med att få bort lite jord.

639C7EA6-1B66-4D28-A7F0-A3F122DD1B01

Jag ringde till medicinmottagningen i dag och sa att vi behövde få någon hjälp med Bertil. Sköterskan sa att vår Otto jobbade på akuten i dag men att hon skulle meddela honom att vi ville ha kontakt. Vi får väl se om han får någon tid över till oss.

Satt ute och fikade. Det är lagom varmt under markisen. Det fanns en glass kvar i frysen och den fick Bertil.

Halv två så kom Eva med en rullstol som hade stora hjul så att Bertil själv kan köra den. Det tyckte han var mycket bättre än transport rullstolen och det tyckte jag också. När Eva hade ställt in den så att den passade och åkt iväg så tog vi en liten runda. Det var mycket lättare att ta sig fram med den än med den förra. Men i uppförsbacken med grus så var det svårjobbar. Där kan vi inte gå någon mer gång. Det är asfalt som gäller och inte för stora backar varken uppför eller nerför.

Jag hade svårt att hitta på vad vi skulle ha till mat i dag.kollade i kylen och hittade wienerkorv som jag kokte till potatis, blomkål, morötter och brysselkål. Gott med senap till.

Hade inte tänkt att baka i dag för jag köpte bröd på Lidl men när klockan var halv åtta så kom plötsligt baklusten och jag satte igång. Under tiden degen jäste så bar jag in dynorna och då höll Missan på att bli kvar i förrådet. Hon far ju runt och ska vara med överallt. När hon inte var med in i köket så öppnade jag förrådsdörren och där inne var hon. Hon fick bråttom att springa med in genom köksdörren. Ingen hit att tillbringa natten ute i förrådet.

7909EE58-D6BC-4BBC-889F-13BFD78A9BBF

Baket i full gång.

När allt var klart så dukade jag en bricka med ostmackor och öl och bar in till TV:n. Då hade precis matchen mellan Sverige och Canada i damfotbollen . Det är WM som pågår.

365B3EEF-6C4C-4D01-8A34-9D033AD15BD0

Färdigbakat och bara att njuta av det goda.

 

Nu får vi hoppas att tjejerna klarar av Canada.

juni 24, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Söndagen den 23 Juni.

Jag hade tänkt baka havrebullar i dag men struntade i det, kände absolut ingen lust. Så efter frukosten så fixade jag till håret lit efter duschen i morse. Håret börjar bli slitet i topparna så jag får göra något åt det. Kanske imorgon.

Dynorna fick komma ut i dag också. Det är så skönt på altanen nu men markisen behövs. Missan har fullt upp med att jaga trollsländor och annat flygfä. Den första trollsländan hittade jag framför diskbänken när jag gjorde frukost. Den bjöd hon nog på.

Vi blev sugna på jordgubbar så jag tog Corollan och körde till Maxi. Där säljer de jordgubbar utanför affären. Smidigt att bara stanna till med bilen ta ett par kliv och handla.

Stannade till på Rusta och Dollarstore på hemvägen för att se om de hade hållare till amplar att fästa på vårt plank mot grannen. Det är så vitt och fint nu när det är nymålat men det saknas något. Hittade ingenting där så det får vänta lite.

När jag kom hem så vispade jag grädde och delade upp jordgubbarna åt oss. Köpte två liter. De kostade 40:-/l och billigare blir de nog inte. Vi satt ute och smaskade under markisen. En liter sparades till kvällen. Det är skillnad på våra svenska jordgubbar och de vi köper i Spanien. Våra gubbar är mycket godare.

EDBFA507-A0AF-4169-9442-9AD312FF4C07

Sommar godis.

Vi fick en hälsning som kommentar i går. Vi får tacka för den. Vi har två friska ben i familjen skrev han men vi har fyra friska ben till som far runt som jag vet inte vad. Uj vad det går ibland. Om Anni står i vägen så hoppar hon bara över. Man blir trött bara man ser henne. Det är Missan jag menar. Det är ju skönt för henne att vi inte är ute med husbilen för då hade hon inte kunnat fara runt på detta viset. Men jag saknar att åka iväg till Nora där det är så skönt att bada i Norasjön. Men det kommer väl fler somrar framöver och vi får väl hoppas att Bertil blir bättre.

I kväll så blev det resten av fläskytterfilén som värmdes i såsen och kokt färskpotatis till. Vi satt ute och åt. Det kom lite skyar och dämpade solen lite så jag vevade in markisen men då kom solen tillbaka i all sin kraft och det blev svettigt varmt.

Undrar om Alcazar är något att titta på i kväll. De har ju Allsångsscenen för sig själva i ca en timma. Vi får väl ge dem en chans. Nu ska jag fixa jordgubbar och vispgrädde inför  TV tittandet. Egentligen är det synd att gå in men Bertil är inne och snart så kommer myggen. God kväll på er.

juni 23, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Lördagen den 22 Juni.

 Midsommardagen 2019.

I morse så trodde jag att någon var på väg in genom sovrumsfönstret för det lät så. Men det var persiennen som fladdrade på grund av blåsten. Nu för tiden så ligger persiennen inte mellan fönsterskivor utan på insidan.

Det blåser mer i dag men det är bara skönt när man ska vara på altanen. Där satt vi och åt glass från Lidl. Smakar som Nogger alltså gott.

Eftersom det är Midsommardagen i dag så bjöd jag på kaffe och hembakade vaniljbullar ute på altanen.

Här är Bertil på väg ut. Han har problem med att ta sig nerför den lilla trappan och gå fram till soffan.

C6839322-03CA-411E-8F4C-B34FEC3BC0FA

På väg ut.

ABFF64AC-0772-4F9D-BE62-AC6EB1FD98AD

Framme i soffan.

Jag filmade när han tog sig till soffan och den videon ska Otto, neurologen få se när vi träffar honom. När Bertil går i mottagnings rummet så får han, Otto, ingen riktig bild av hur illa det är med gåendet.

Eftersom jag klipper ner våra Ölandstokar ordentligt på våren så tar det lite tid för dem att blomma. Nu har de första blommorna slagit ut.

B2720C73-6E56-4CA6-8B52-33908C8031BC

Två små blommor som hann först.

I dag så stekte jag upp potatisen som blev över i går. Himla gott med färsk kokt potatis som steks. Till detta åt vi mörad fläskytterfilé. Kanske lite tjatigt med detta kött men det är så gott.

Sedan så såg Bertil på fotboll och jag satt ute med Hemmets Journal.

juni 22, 2019 · Anitha · One Comment
Posted in: Hemma

Fredagen den 21 Juni.

Midsommarafton 2019.

Så var det sommarsolståndet. Nu blir det bara mörkare framöver. Men vi får njuta av ljuset ännu en tid.

För tre år sedan så körde vi ända upp till Kalax med ett par kompisar för att fira midsommar. Vi kom fram en vecka före själva midsommarafton och tog en sväng i omgivningarna. Vi besökte Kokolaforsen och  Storforsen bland annat. Vädret var inte riktigt med oss då men när midsommarhelgen kom så kom solen tillbaka. Under själva midsommarhelgen så träffade vi många vänner från Spanien och även några nya bekantskaper. Vi hade en riktigt trevlig helg med Nizze och Anni som kunde ströva fritt. På vägen upp så träffade vi även ett par som bodde i Svensbyn. Den resan glömmer vi inte i första taget.

Nu i år så firar vi hemma i trädgården. Dagen började med solsken men sedan mulnade det på. Vi satt ute under markisen och började firandet med jordgubbar och vispad grädde med Cava. Jag debuterade som Cavaöppnare i dag. Det gick galant med en knall och inget spill.

FBE4FDE8-FD1C-41B3-99B2-381582D0EF7B

Glad Midsommar!

Som brukligt är en midsommarafton så fick vi även lite regn. Men senare så klarnade det upp och till kvällen så försvann alla moln.

Klart att vi åt matjessill, färsk potatis, gräddfil och gräslök. Drycken var öl. Tyvärr så serverades ingen nubbe. Jag tyckte det räckte med Cavan till jordgubbarna. Vi åt inne men gick sedan ut och satte oss. Det var precis lagom varmt under markisen.

70E86203-B774-4DC0-9560-504D7FF1B332

Midsommarmat.

I dag har jag haft långklänningar på mig.

FCAF7B8B-A703-44FD-B736-44B1CAF5D491

Förmiddagsklänning.

646F692E-27A7-44AE-BB1D-4B068FEB0473

Eftermiddagsklänning.

Avslutade kvällen med jordgubbar och vispgrädde. Det smakade lika gott nu som förut idag. Lite TV innan det blir dags för sängen.

juni 21, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Torsdagen den 20 Juni.

Dan före dan. Alltså midsommardagen. De ringde från hjälpmedelscentralen i morse och skulle komma på eftermiddagen med en rullstol till Bertil. Jag passade på att åka och handla på Lidl så att det skulle vara gjort.

När jag kom hem så fikade vi ute under markisen. Hade bara tagit ut dynan till soffan för vädret såg inte så pålitligt ut. De hade sagt på radion att det kunde komma enstaka regnskurar. Och mycket riktigt precis när vi fikat färdigt så började det regna men vi satt säkert under markisen. Regnat ökade i styrka och det började stänka på oss ifrån bordet. Då beslöt vi för att gå in.

Regnet upphörde när vi kommit in. Lite senare så kom en tjej, Eva, med en rullstol som Bertil provade. Den ställdes in för att passa honom. När vi blev ensamma igen så beslöt vi oss för att ta en provsväng. Anni fick följa med och vi gick bara runt de närmaste husen men oj vad det var jobbigt . Det var en transport rullstol så Bertil kunde inte rulla den utan det var jag som fick skjuta på.

När vi kom hem så var jag alldeles svettig. Vilken motion jag fick. Det är tyngre än man tror att köra rullstol. Det blev duschen för min del och jag som duschade i morse. Bertil hade förväntat sig en rullstol som han kunde köra. Så på måndag kommer Eva med en sådan. Får se om den är bättre för oss.

Egentligen hade jag tänkt att vi skulle äta gula ärtor och tunna pannkakor i dag men det blev bara ärtsoppa för jag orkade inte stå och göra pannkakor. När vi ätit så tog jag mig en lur i sängen. Det var skönt.

Jag piggnade till efter luren och solen sken så fint ute att jag gick ut och satte mig i soffan och skrev detta. Det är alldeles vindstilla. Det enda som hörs är en liten kattpingla som pinglar. Det är Missan som jagar trollsländor.

08D700E0-745C-4736-92EB-9CFDC538ACC0

Satt och fixade fina rosa naglar till i morgon och lysande på P4 plus. Jag har en liten högtalare ute i husbilen som jag har tänkt ta hit och köra med blåtand men jag är för lat. Högtalarna i telefonen är ju ingen hit precis. Kanske jag ska hämta högtalaren i morgon.

I kväll så är det fotboll igen Sverige-USA. Det vill Bertil se på men jag tittar nog på Himmelsdalen på CMore. Tycker den serien är bra. Sista avsnittet i dag. Men jag ska vänta lite med att titta tills fotbollen börjar.

Måste lägga ut ett kort på min fina pelargon. Det är årets pelargon ”Brocade Salmon Night”. Den lilla krukan framför är vad som blev kvar av pelargonerna som jag tog med hem från Spanien. Men den är på gång.

8AA07457-7EEA-4DB2-A5C1-00FDBE3FA15A

Årets Pelargon Brocade ”Salmon Night”.

juni 20, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Onsdagen den 19 Juni.

Det är varma dagar nu. Missan har jobbat med att skaffa mat i dag. Hon kom hem med två trollsländor på raken. Dessa åt hon sedan i köket med Anni som åskådare.

C4C26CE7-BF08-43A2-8FBE-8CDB014EBCCD

Knaprigt och gott.

75A2EEB3-8CA2-426D-8477-66123272C7B4

Nummer två.

Jag värmde ugnspannkaka som blev över i går till kaffet. Jag ringde till hjälpmedelscentralen igen och fick besked att de hade tagit hand om ärendet och skulle höra av sig. Med det fick jag låta mig nöja.

I dag så låg det en kallelse till neurologen Otto till den 3:e juli. Nu så ska vi sätta ihop frågor och anteckna vad vi ska be att han ska förklara för oss.

Till kvällen så åt vi torskrygg som bakats i ugnen i sås köpt på Maxi. Gott med kokt potatis och brysselkål till.

Som vanligt så tittade vi på TV.

juni 19, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Tisdagen den 18 Juni.

Det är varmt om nätterna nu. Fast det hjälper lite att sovrumsfönstret står på vid gavel. Efter frukosten så bar jag ut dynorna till möblerna på altanen. I dag var det riktigt skönt att sitta där för det flätade lite.

Ingen Hemmets Journal i brevlådan. Det var ett dubbelrummet förra veckan. Synd. Men jag har flera tidningar från i vintras som jag inte hunnit läsa ordentligt. Råkade prenumerera hela vintern så tidningarna hopades hos grannen. Bra att ha nu.

Tog bort mattan under köksbordet och det behövdes. Under den var det grusigt. Mattan var solkig fastän det inte var så länge sedan jag tvättade den. Nu så fick den åka med några varv i tvättmaskinen innan jag fick upp den på torkvindan. Den är ganska tung.

Åkte till Maxi och handlade medan Bertil låg på sängen och sov. Skrev en lapp och satte på toadörren och förklarade var jag var. Men det hade jag inte behövt för han hade sovit hela tiden och inte saknat mig. Träffade två grannar i affären. De har jobbat inom sjukvården och vi pratade om PMH. De hade aldrig hört talas om det förrän  vi pratades vid för flera dagar sedan. Nu hade de googlat på det och höll med om att symtomen stämmer med Bertils. De peppade mig att jag ska stå på mig. Inte så lätt när orken håller på att ta slut. Men måste orka lite till.

Lade på mattan i köket sedan jag svabbat av golvet. Nu så ser det så fint ut.

67FD0955-401E-4050-B582-1B07598D7854

Satte igång med att göra en fläskpannkaka ugnen. Håller på att öva mig. I dag blev den nästan bra. Bertil var mycket bättre på det förr. Men till slut så kanske jag kan lika bra.

26B0BFC9-58EB-4151-8D71-21B4BF1641D6

Upp och ner.

E4978BD7-0164-4682-B2A2-CC3A87BCAE2F

På serveringsfatet.

56157AF2-7E44-4F68-BCD0-B5BF3854EB72

Klart att hugga in med rårörda lingon på. Mjölk till så klart.

Det smakade i alla fall gott. När vi ätit färdigt så var det dags att starta diskmaskinen. Å vad det är skönt med diskmaskin. Tycker fortfarande det fastän vi haft det sedan vi flyttade in i huset i maj 1979. Tänk att vi bott i huset i 40 år.

Har tagit en lite, liten fästing som bet mig i armvecket. Med förstoringsglas så syntes benen. Usch, tycker inte om fästingar. Bra att det kliar när de biter så man kan plocka dem.

Det blev lite TV i kväll också.

juni 18, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Måndagen den 17 Juni.

En riktigt varm dag i dag. För varmt för altanen även om man sitter under markisen. Frukosten åt vi i köket med köksdörren på vid gavel.

Ringde till hjälpmedelscentralen och bad att få en rullstol till Bertil. De skulle höra av sig om en tid då de ska komma på hembesök.

Kände att det kliade i knävecket. Tyckte det kändes som en fästing när jag kliade. Försökte få hjälp av Bertil att ta bort den men han var inte till mycket hjälp. Bort kom fästingen i alla fall. Inte så lätt att ta bort en fästing i knävecket. Nu får jag hålla koll på om det blir ett märke där.

Missan har försett Anni med mellanmål igen. Kunde ta ifrån henne en halv kopparorm och kasta ner i skogen. Resten hade Anni ätit upp. Urk!

Drack kaffe inne i köket i dag. Det var alldeles för varmt ute. Tittade lite på TV inne i vardagsrummet. Skönare där än ute.

I kväll så serverade jag köpeköttbullar med lite extra krydda och gräddsås till färskpotatis. Rödbetssalladen jag köpt till, stod kvar inne i kylskåpet. Där stod den ju bra.

00BF6461-7412-42A5-A3C2-2E41A6DDC578

Lotta på Liseberg fick avsluta kvällen.

juni 17, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Söndagen den 16 Juni.

Vi har inte gjort så mycket i dag. Ätit frukost, druckit kaffe med hembakade bullar under markisen och ätit matrester från i går. Det har varit behagligare värme i dag mot i går. Solen var framme på förmiddagen men på eftermiddagen så syntes den inte till.

Bertil har sett på fotboll och jag har suttit ute och läst eller löst korsord. Missan har inte kommit med något byte i dag. Anni tycker det är varmt ute så ibland hittar jag henne inne i sängen. Även Missan går in och lägger sig mitt på dagen.

Nu i kväll så visslade jag på Missan. Då kom hon ifrån syrenhäcken. Naturligtvis så blir det fisk och då måste Anni också få något gott.

Det finns inte mycket mer att skriva om i dag.

juni 16, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Lördagen den 15 Juni.

Ungdomarna som bor på andra gatan och som slutade skolan i går hade fest långt in på efternatten. Jag hörde fortfarande deras ”musik” klockan 01.30. Det hördes inte så högt beroende på att de bor ganska långt bort från oss men deras närmaste grannar hörde nog desto mer.

Solen stod högt på himlen när vi vaknade och det var 17 grader ute. Vi satt dock inne i köket och åt frukost. I dag så var det åter dags för Melodikrysset. Förra veckan hade vi besök och då hoppade jag över krysset. I dag var det lätt.

Satt sedan och löste korsord med radion på. De sände ett program där de ville att lyssnarna skulle ringa in och tippa om klimatsmarta saker. De pratade bland annat om att prova på att äta insekter. Missan tog dem på orden och serverade oss en trollslända. Den fick ligga där och vi frestades inte att smaka.

107AB50D-F302-458B-9EAD-B560BE645A24

Nej tack!

Det var riktigt varmt ute och vi sökte skugga när vi fikade. Grannens katt Sigge kom på besök. Missan och han går bra ihop och Anni och Sigge bryr sig inte om varandra. Nizze och Sigge däremot slogs några gånger så att pälsen stod som ett moln om dem.

608FE541-7FDB-40A1-AB99-B0ED237403B6

Sigge på ingång.

F8388A87-F9CE-42BF-887A-A6CBB61A7737

Här ligger han under vår stol.

Framåt eftermiddagen så kom det dis på himlen men värmen var kvar. Halv fyra så visade termometern 26.2 grader i skuggan. Det är skönast inne i köket med dörren öppen.

Missan hade ätit upp all kokt fisk så jag fick köra till LIDL och köpa deras billigaste frysta fisk som jag kokte. När jag portionerade fisken i fryspåsar och en glasburk så kom Missan in och provsmakade. Fisken fick godkänt. För att få fisken att svalna innan jag stoppar den i frysen så gäller det att lägga den i ett av köksskåpen med stängd lucka.

Fläskytterfilé fick bli dagens mat. Brynte filén och hällde sedan på grädde. Efterstekte under lock. Kokt potatis och brysselkål smakade gott till.

Såg på TV att ovädret som härjat i Skåne var på väg hitåt. Vi får väl se hur det blir senare i kväll.

juni 15, 2019 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma