Tisdagen den 18 September.

Det var en kort höst och sommaren kom tillbaks igen. Nu håller vi på att rigga ”timrarna” för fullt. Lite i senaste laget kanske. Jag hade en tid hos Hälsocentralen för blodtrycksmätning. Jag har fått en tablett för att sänka trycket som har legat lite högt den sista tiden och den verkar redan ha hjälpt. Nu var trycket bra så jag får fortsättningsvis äta en tablett varje morgon. Det ska jag väl gå iland med. När jag satt i väntrummet så tyckte jag att något kryp i håret men kunde inte finna något.

Vi behövde åka och handla en sista gång innan resan och vi körde iväg till stan. Då kände jag något i håret igen. Till slut så fick jag tag i otyget, en älgfluga.

Jag hatar dem. Se varför här nedan . Informationen är från Wikipedia. Likaså bilderna. Det är inte mig den kryper på.

721DE82D-773E-49B1-BFB3-EF4569353C8A 1A58E76F-AAE6-4ECC-88FE-43DBAC5C82B4

Beskrivning

Vuxna älgflugor är vanligen 5 till 7 millimeter långa. Arten beskrivs av Linné 1758 i tionde upplagan av Systema naturae per regna tria ordines, genera, species, cum characteribus, differemtiis, synonymis, locis.[5] De vuxna insekterna börjar söka värddjur efter kläckningen i augusti-oktober. Den till kroppsformen platta flugan landar på sitt värddjur och bryter av sina vingar för att leva resten av sitt liv på värddjuret där den kryper in i pälsen och suger blod. Den släpper sina larver till marken och dessa blir flugor på hösten. Den kan lätt ta miste på sina värddjur och människor, som även kan bli bitna, men den kan inte använda människoblod för sin utveckling. Flugorna tros inte bära med sig några farliga virussjukdomar; dock kan betten ge klåda och svullnad, och flugorna kan vara bärare av bakterien Bartonella schoenbuchensis, som kan ge upphov till hudinfektioner, även hos människor.[6]

Älgflugan är svår att bli kvitt när den väl landat eftersom den är både flat, tjockhudad och försedd med rejäla klor på sina fötter som den kan hålla sig fast med. Den kilar snabbt in under kläderna/pälsen och gömmer sig, och den är nästan omöjlig att slå ihjäl med handen. Bäst är att klämma ihjäl den eller nypa huvudet av den. En metod är att klämma den mellan tumme och pekfinger och sedan rulla flugan mellan fingrarna. Hamnar den i håret kan det krävas en kam för att få bort den.

Inte låter det roligt att få ett sådant kryp på sig? Skönt att bli av med odjuret!

Ja, nu har vi jobbat lite till för att bli färdiga för avfärd. I går kväll så åkte Anni på ett bad vilket hon inte var så glad åt.

Jag gjorde köttfärssås som vi åt till pasta. Riktigt gott faktiskt och det blev över till en måltid till. Bra resmat.

Efter maten så körde Bertil in Corollan i vårt garage och tog bort startbatteriet. Vi ställer av den så slipper vi betala skatt under tiden vi är borta. Alla bäckar små.

september 18, 2018 · Anitha · No Comments
Posted in: Hemma

Leave a Reply